Távozik a spanyol központi kormányból Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes

Külföld, 2021.03.15

Bejelentette hétfőn távozását a spanyol központi kormányból Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes, mert indul a madridi autonóm tartomány elnöki posztjáért a május 4-i előrehozott választásokon.

"Madridnak baloldali kormányra van szüksége, és hiszem, hogy hasznos lehetek" - fogalmazott a koalíció kisebbik tagjának, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) párszövetség főtitkára videóüzenetében, melyben közzétette bejelentését.

Mint mondta, Madridban "fennáll a veszélye, hogy szélsőjobboldali kormány alakuljon" a választásokat követően. Ennek megakadályozása érdekében összefogásra, közös választási szereplésre szólította fel a Más Madrid pártot, amelyet a Podemosból kivált politikusok alapítottak három éve, 2019-ben kerültek be a madridi régió törvényhozásába.

Madridban múlt szerdán jelentett be előrehozott tartományi választásokat Isabel Díaz Ayuso konzervatív néppárti (PP) elnök megelőzve, hogy koalíciós partnere, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és a Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben.

Az első közvélemény-kutatások szerint a választásokat a PP nyerheti Madridban, de az abszolút többség megszerzése nélkül nem tud önállóan kormányt alakítani. Kormányzóképes többségre a Vox párttal együttműködésben lehet esélye, miután a felmérések a Ciudadanos kiesését vetítik előre a helyi parlamentből, ahol a korábbinál több képviselői helyet szerezhetnek a szocialisták, és mandátumhoz juthat továbbá a Más Madrid, valamint az Unidas Podemos is.

Pablo Iglesias a tavaly januárban alakult spanyol központi kormány négy miniszterelnök-helyettesi posztja közül a szociális jogokért felelős kormányfőhelyettesi tisztséget tölti be, hatáskörébe tartozik az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!