Távozik a szlovák egészségügyi miniszter, de a kormánypártok folytatják a közös kormányzást

Külföld, 2021.03.11

Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter távozik posztjáról, de a kormánykoalíció pártjainak sikerült megegyezniük a közös kormányzás folytatásáról - derült ki Igor Matovic szlovák miniszterelnöknek több kormánytaggal közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A kormánykoalíciót alkotó négy párt vezetői szerdán este kezdtek egyeztetni a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután a koalíción belül már huzamosabb ideje feszült légkör teljesen elmérgesedett, és egyre hangosabbá váltak a kormány átalakítását követelő hangok.

A kormánykoalíción belüli feszültségnek több oka is van. A legfőbb, hogy a koalíció egyes pártjainak a járványkezelésről alkotott elképzelései részben különbözőek. A helyzeten tovább ront, hogy Igor Matovic kormányfő és a gazdasági tárcát vezető Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke között - részben a járványhelyzet kezelése okán - személyes ellentétek feszülnek. A helyzet akkor mérgesedett el teljesen, amikor Igor Matovic a liberálisok nemtetszése ellenére a múlt héten úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Ezután erősödtek fel a kormányátalakítást követelő hangok a koalíción belül.

Igor Matovic a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az egészségügyi tárca éléről távozó Krajcínak, s azt mondta, hogy rendkívül büszke rá, mivel a kormány összes tagja közül ő dolgozott a legtöbbet az elmúlt évben. Hangsúlyozta: erkölcstelennek tartja, hogy Krajcí távozását azok követelték, akik leginkább ellenezték a járvány megfékezését célzó intézkedéseket.

"Háborút indítottak ellene a Szputnyik V oltóanyag beszerzése kapcsán, és rituális áldozatot csináltak belőle" - fogalmazott Matovic, rámutatva: "a politika ilyen", s a kormány csak egy hajszálnyira volt a széteséstől.

Marek Krajcí rövid nyilatkozatában azt mondta: a két kisebb koalíciós párt az ő távozásához kötötte a kormánykoalíción belül maradását, így nem volt más lehetősége, mint a lemondás. "Nem akartam obstrukciókat, tehát lemondok" - mondta Krajcí.

A szlovák kormánykoalíció pártjai között a közös kormányzás folytatásáról tartott szerda esti egyeztetés részletes eredményeiről a szlovák miniszterelnök közlése szerint egy későbbi időpontban, közösen tájékoztatnak majd a pártvezetők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!