Termeléscsökkenésre számítanak a német gépgyárak

Külföld, 2019.07.02

    Düsseldorf, 2019. július 2., kedd (MTI/dpa) - Folytatódik a német gépipar gyengélkedése, májusban már hatodik hónapja csökkentek a megrendelések, különösen az exportkereslet esett drasztikusan - áll a VDMA szakmai szövetség kedden közzétett helyzetfelmérésében.

Májusban a megrendelések 7 százalékkal csökkentek tavaly májushoz képest, ezen belül a külföldi megrendelések 9 százalékkal zuhantak, a belföldiek csak 1 százalékkal csúsztak lejjebb. Az EU tagállamaiból 6 százalékkal, a világ többi részéből 10 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett.

Az ágazat nagy mértékben függ az exporttól, és különösen megérzi a globális gazdaság lassulását, a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a Brexit hatását, különösen az Egyesült Államok és az EU közti feszültséget.

"A gépipari vállalatokat súlyosan érinti az exportra termelő ipar gyenge teljesítménye, és sok befektető behúzta a féket" - mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza.

A VDMA az idén a termelés két százalékos csökkenésére számít. Tavaly két százalékkal nőtt a német gépipar termelése.

A külföldi piacokon mutatkozó nehézségek mellett megterheli az ágazatot az autóipari struktúraváltás, ami arra készteti a gépipari cégek ügyfeleit, hogy elhalasszák, vagy átmenetileg befagyasszák beruházásaikat - mondta a VDMA vezető közgazdásza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!