Terrorizmus - Merénylet előkészítése miatt elítéltek egy iszlamistát Németországban

Külföld, 2020.01.24

Robbantásos merénylet előkészítése miatt öt év négy hónap szabadságvesztésre ítéltek pénteken Berlinben egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamistát.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Magomed-Ali C. néven azonosított férfi egy berlini bevásárlóközpontban akart pokolgépes támadást végrehajtani. A bűncselekményt 2015-ben kezdte előkészíteni egy Franciaországban elfogott társával. Egy ideig együttműködtek Anis Amrival is, a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás elkövetőjével, aki 2016 decemberében kamionnal a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.

A dagesztáni származású orosz állampolgár 2011-ben érkezett Németországba menedékkérőként. Már előtte egy szélsőséges iszlamista ideológia híve volt, és elvei érvényesítésének jogos eszközének tartotta a fegyveres erőszakot. Berlinben bekerült egy időközben betiltott radikális iszlamista mecset közösségébe, és elhatározta, hogy Szíriába utazik és csatlakozik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez. Tervéről tudomást szerzett a berlini tartományi bűnügyi hivatal, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

A közveszélyes iszlamisták között számon tartott férfi ezután döntött úgy, hogy merényletet hajt végre Németországban. Tervéhez megnyerte Clément B.-t, akit egy belgiumi útján ismert meg még 2013-ban. Anis Amrival 2016 októberében működtek együtt. Az előkészületeket megzavarta egy rendőri művelet, amelynek hatására a három iszlamista felhagyott a közös tevékenységgel. Elhatározták, hogy szétválnak. Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. Franciaországba távozott, hogy ott hajtson végre terrortámadást. Ezt az akciót a terv szerint egyeztették volna Anis Amrival.

Azonban Anis Amri végül Magomed-Ali C. és fanciaországi társuk tudta nélkül hajtott bele a berlini Breitscheid tér karácsonyi vásárán szórakozó tömegbe egy elrabolt kamionnal 2016. december 19-én.

Magomed-Ali C-t 2017-ben vették őrizetbe Berlinben, miután a franciaországi Marseille-benelfogták Clément B-t, akinek lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!