The New York Times: a guantánamói börtönparancsnok leváltásának nincs köze ahhoz, hogy új börtönt sürgetett

Külföld, 2019.04.29

A guantánamói börtönparancsnok leváltásának nincs köze ahhoz, hogy John C. Ring ellentengernagy új börtönt sürgetett - írta internetes oldalán hétfőn a The New York Times című lap.

A börtönparancsnokot vasárnap váltották le, az amerikai hadsereg déli parancsnoksága hétfőre virradóra kiadott szűkszavú közleménye szerint azért, mert "a vezetői képessége iránti bizalmat elvesztette".

Az újság emlékeztetett arra, hogy leváltása előtt pár nappal a parancsnok újságíróknak új börtön megépítésének szükségességéről nyilatkozott .

A The New York Times megszólaltatta a déli parancsnokság szóvivőnőjét, Amanda Azubuike ezredest, aki elmondta: Ring ellentengernagy leváltásának nincs köze egy újságíró-csoport múlt heti guantánamói látogatásához, illetve az ottani sajtótájékoztatón elhangzottakhoz.

Azubuike ezredes szerint a leváltást "egy márciusban kezdődött vizsgálat előzte meg". A vizsgálat tárgyáról, mibenlétéről azonban a szóvivőnő nem nyilatkozott. Csupán annyit mondott, hogy Craig S. Faller admirális, a déli parancsnokság vezetője szombatra a központjába, a floridai Doralba rendelte Ring ellentengernagyot és személyesen közölte vele a leváltását.

A The New York Times felidézte: a börtöntelepen a napokban Ring arról beszélt újságíróknak, hogy mindenképpen szükség lenne új börtön építésére, és ő ezt már 2018. áprilisi kinevezése óta folyamatosan szorgalmazza, de mindhiába. Az ellentengernagy azt is elmondta az újságíróknak, hogy a jelenlegi szuperbiztos börtön - amelyet 7-es számú tábornak neveznek a börtöntelepen belül - egyre kevésbé megfelelő. Ebben a börtönben 18, különösen veszélyesnek minősített terroristát őriznek, és itt tölti büntetését a 2001. szeptember 11-i amerikai terrormerényletek fő kitervelőjeként számon tartott Hálid Sejk Mohamed is.

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy John Kelly, a déli parancsnokság korábbi vezetője, aki később Donald Trump elnök kormányának belbiztonsági minisztere, majd a Fehér Ház kabinetfőnöke lett, szintén szorgalmazta új börtön építését. Kelly - aki 2013 és 2014 között volt a déli parancsnokság vezetője - szintén sikertelenül lobbizott a kongresszusnál az új börtönhöz szükséges összegért.

A most leváltott börtönparancsnok megbízatása egyébként 7 hét múlva járt volna le. A börtöntelep irányítását eddigi helyettese, John F. Hussey dandártábornok vette át. Guantánamón - ahol George W. Bush elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet - jelenleg negyven embert őriznek. Valamennyiüket terrorizmussal gyanúsítják, bár vádemelés nem mindegyikük ellen történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!