The Washington Post: a kínai Huawei részt vett Észak-Korea kommunikációs hálózatának fejlesztésében

Külföld, 2019.07.22

A kínai Huawei telekommunikációs óriáscég részt vett Észak-Korea kommunikációs hálózatának fejlesztésében - írta kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a The Washington Post című lap hétfőn.

A lap állítása szerint a Huawei titokban segített Phenjannak kiépíteni és karbantartani a vezeték nélküli kommunikációs hálózatot.

Az óriáscég a Panda International Information Technology nevű kínai állami vállalattal áll partneri kapcsolatban, és az észak-koreai munkát a Panda végzi. Így az Észak-Korea ellen hozott amerikai szankciókat megsértő Huawei szerepe rejtve maradt, vagy legalábbis nehezen kibogozható. A Huawei egyébként amerikai technológiát és alkatrészeket használ.

Az együttműködést alátámasztó dokumentumokat a Huawei egyik volt munkatársa adta át az amerikai lapnak. Az informátor - retorziótól tartva - kifejezetten kérte neve elhallgatását.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a lap információit. A tárca egyébként 2016 óta folyamatosan vizsgálja a Huawei és Észak-Korea kapcsolatait, de nyilvánosan soha nem kapcsolta össze a kínai céget Phenjannal. A kereskedelmi minisztériumtól függetlenül az igazságügyi minisztérium banki csalással és az Irán elleni szankciók megsértésével vádolta meg a Huaweit, amely tagadta a vádakat.

A kínai óriásvállalat közleményben cáfolta, hogy üzleti kapcsolatai vannak Észak-Koreával. "A Huawei teljes mértékben tiszteletben tartja a törvényeket és szabályozásokat azokban az országokban és térségekben, ahol dolgozik, beleértve az export ellenőrzését és a szankciós törvényeket és szabályzókat" - olvasható a közleményben. A cég szóvivője, Joe Kelly mindazonáltal nem kívánt a The Washington Post részleteket firtató kérdéseire válaszolni. A szóvivő nem vitatta a laphoz eljuttatott dokumentumok hitelességét, bár nem is igazolta ezt.

A Panda nem kívánta kommentálni az információkat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!