Thomas Cook-csőd - Megkezdődött a csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak hazaszállítása

Külföld, 2019.09.23

Megkezdődött a hétfőn csődbe ment legrégibb és legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook utasainak hazaszállítási művelete. A cég több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

A Thomas Cook azonos nevű légitársaságának repülőgépei hétfőn már nem szálltak fel, a brit utasok hazautaztatása más légitársaságok gépeinek igénybe vételével kezdődött meg.

A csőd hírét hétfő hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

A CAA a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A hatóság tájékoztatása szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.

A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben, de ezek mindegyikét törölték. Az utasok vagy a brit kormány szakosított biztosítási rendszerétől (ATOL), vagy saját hitel- és bankkártyáik kibocsátó pénzintézeteitől igényelhetnek kártérítést.

A CAA a brit kormány megbízásából hétfőre 64 különjáratot szervezett a Thomas Cook utasainak hazaszállítására.

Az október 6-ig tartó programban részt vesz más légitársaságok mellett az easyJet és a Virgin Atlantic, de Malajziából is érkezett hétfőn Manchesterbe egy Airbus A380-as óriásgép, amely szintén bekapcsolódik a műveletbe.

A brit hazaszállítási művelet azokra a brit utasokra terjed ki, akik a következő két hétben egyébként is hazatértek volna.

A CAA és az érintett minisztériumok tájékoztatása szerint őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár "néhány utas" esetében előfordulhat, hogy nem ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak.

A brit kormány hétfői felhívásában arra intette a csődbe ment cég szervezésében külföldön tartózkodó turistákat, hogy üdülésüket ne szakítsák meg és ne menjenek ki a helyi repülőtérre anélkül, hogy ellenőriznék az őket hazaszállító járat indulási időpontját a külön e célra létrehozott thomascook.caa.co.uk honlapon.

A CAA ugyanakkor arra is felszólította azokat, akik még csak ezután kezdték volna üdülésüket a Thomas Cook szervezésében, hogy ők se menjenek ki a repülőterekre, mert a cég légitársaságának repülőgépei már nem közlekednek.

A Thomas Cook utolsó járata a floridai Orlandóból érkezett Manchesterbe hétfőn. Ez a gép a csőd és a járatok azonnali leállításának bejelentése idején már a levegőben volt, így még engedélyezték számára a hazatérést.

A vállalat több repülőgépét ugyanakkor egyes brit repülőterek hétfőn lefoglalták a ki nem fizetett repülőtéri díjak miatt.

A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook külföldön tartózkodó utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

Még a csőd kihirdetése előtt az egyik tunéziai szállodában a személyzet egy időre gyakorlatilag foglyul ejtette a Thomas Cook utasait, tőlük követelve szállásköltségük kifizetését. A szálloda vezetése közölte: attól tartott, hogy az utazási irodától nem kapja meg a szállásdíjat.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt.

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. Adósságállománya ugyanakkor meghaladta az egymilliárd fontot.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban.

A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

A Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet.

A Monarch 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!