Tiltakozás Konyev szovjet marsall prágai köztéri szobrának letakarása ellen

Külföld, 2019.09.02

Több száz ember tiltakozott hétfőn délután Prágában Ivan Konyev szovjet marsall, a cseh fővárost a náci megszállás alól 1945 májusában felszabadító első ukrán front parancsnoka köztéri szobrának letakarása ellen.

A cseh közéletben és a cseh-orosz kapcsolatokban is éles vitákat kiváltó emlékmű letakarását a helyi kerület polgármesteri hivatala pénteken rendelte el. Döntését azzal indokolta, hogy a szobrot, amelyet az utóbbi években több ízben is vörös festékkel öntöttek le, meg akarják védeni az újabb támadások elől.

A Ceská suverenita nevű parlamenten kívüli párt által tüntetésen a kommunista (KSCM), a szociáldemokrata (CSSD), a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) parlamenti párt több képviselője is részt vett, élesen bíráltva Odrej Kolár kerületi polgármester (Cseh Kalózpárt) döntését.

"Konyev marsall szobra nem csak egy katonára emlékeztet, hanem a Prágát felszabadító Vörös Hadseregnek jelképe. Eltávolítása elfogadhatatlan" - jelentette ki Jaroslav Foldyna, szociáldemokrata képviselő.

Jirí Ovcácek, a cseh köztársasági elnök szóvivője beszédében leszögezte: Milos Zeman államfő jóváhagyásával vett részt a tüntetésen.

A tüntetés ideje alatt az egyik résztvevő ismét eltávolította az állványzatra szerelt ponyvát. Az elkövetőt a rendőrség rendbontásért elvezette és kihallgatta.

A prágai Konyev-szobrot legutóbb mintegy tíz napja öntötte le vörös festékkel egy ismeretlen elkövető, s azt írta rá, hogy "vérengző", "sosem felejtünk", illetve az 1956, 1961 és az 1968-as évszámokat a korabeli magyarországi, berlini és csehszlovákiai eseményekre célozva. Ivan Konyev irányította ugyanis Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését, s több cseh forrás szerint 1968-ban részt vett a Varsói Szerződés hadseregeinek augusztusi bevonulását előkészítő hírszerző akciókban. A szobrot néhány napja önkéntesek megtisztították a festéktől.

Ivan Konyev marsall szobrát 1980. május 9-én állították fel a prágai Dejvická téren. A rövid eredeti felirat arra emlékeztette a közvéleményt, hogy a marsall volt a Vörös Hadsereg Prágát felszabadító egységeinek főparancsnoka.

A prágai 6. kerület polgármesteri hivatala tavaly augusztusban, a Varsói Szerződés hadseregei csehszlovákiai bevonulásának 50. évfordulója alkalmával a régi tábla mellé egy újat is elhelyezett, amelyen a marsall 1956-os magyarországi, 1961-es berlini és 1968-as csehszlovákiai szerepére is emlékeztetnek.

A prágai szovjet nagykövetség, valamint a cseh történészek és a sajtó egy része is helytelenítették a kiegészítő táblát, mert szerintük a szobor Konyev 1945-ös szerepére emlékeztet, s nincs összefüggésben későbbi szerepvállalásaival. Prága 6. kerületének polgármesteri hivatala viszont azt szeretné, ha a szobrot eltávolítanák a térről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!