Tiltakozó akciót tartottak a Krasznahorkai vár felújításának késedelmei miatt

Külföld, 2017.03.10

Az öt éve leégett Krasznahorkai vár felújítási folyamatában mutatkozó késedelmek miatt forgalomlassító tiltakozást tartottak pénteken Krasznahorkaváralján helyiek és civilek.

Tüntetés az öt éve leégett krasznahorkai vár felújításának elhúzódása miatt A helyi önkormányzat és a Gombaszögi Nyári Tábor aktivistái által szervezett tiltakozó megmozduláson mintegy másfélszázan vettek részt.

A forgalomlassító akció, amelynek a szervezők a "Lassítsanak a várfelújítás sebességére!" nevet adták, csaknem két órán át tartott, s ezalatt a résztvevők a felújítás menetének lassúságát panaszoló, kétnyelvű, "Mi már öt éve várunk szeretett várunk felújítására" feliratú röpcédulákat osztogattak az autósoknak.

A tiltakozás fő szervezője, a krasznahorkaváraljai önkormányzat a megmozdulás okaként a felújítás menetével való elégedetlenségüket jelölte meg.

"A dolgok nem úgy történnek, ahogy történniük kellene. (...) Bár eddig dicséretesnek mondható az, hogy a várat lefedték, és nem kerül sor a nemzeti műemlék további megrongálódására, de azt képzeltük, hogy ez a folyamat kissé gyorsabb lesz. Sajnos, a törvényeink miatt, legyen szó akár közbeszerzésről vagy a szerződések aláírásáról, folyamatosak az eljárási késedelmek" - mondta korábban Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere a közeli Rozsnyó város honlapjának.

A 13. századi várban, amelyet a legszebb középkori várként tartanak számon Szlovákiában, 2012. március 10-én - alig egy évvel az előző felújítás után - ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

A vár felújítása már több éve tart, annak menetét időbeli csúszások jellemzik, ezek okaként korábban részint a felújításra kiírt pályázatok körüli bonyodalmakat, részint pedig a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességét jelölték meg az illetékesek. A vár felújításának végét 2015 tavaszán még 2018-ra becsülte a szlovák kulturális minisztérium, amelynek legfrissebb közlése szerint jelenleg úgy néz ki, hogy a műemléket 2020-ban nyithatnák meg a nyilvánosság számára. A szaktárca adatai szerint a tűzkárt szenvedett vár felújítására ez év március elejéig megközelítőleg 5 millió eurót használtak fel a biztosítótársaság által erre a célra kifizetett 7 millió euróból (ami közel 2,2 milliárd forintnak felel meg).

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Tüntetés az öt éve leégett krasznahorkai vár felújításának elhúzódása miatt Tüntetés az öt éve leégett krasznahorkai vár felújításának elhúzódása miatt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!