Tizennégy országból kétszáz fiatalt várnak a Sábát Európán át című rendezvényre

Külföld, 2022.05.10

Tizennégy országból csaknem kétszáz tizenéves zsidó fiatalt várnak Budapestre a zsidó ifjúsági szervezet, a CTeen (Chabad Teen Network) képviselői a Sábát Európán át című rendezvényre. A pénteken kezdődő programon a fiatalokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség látja vendégül - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A vasárnapig tartó rendezvényre Európa több országából, például Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Franciaországból, Svédországból, Ukrajnából és Törökországból érkeznek résztvevők - írták.

A fiatalok megnézik a főváros nevezetességeit, köztük az egykori zsidónegyedet és történelmi zsinagógáit, valamint a budai Várat. Közös programokon vesznek részt vallási vezetőikkel, előadásokat hallgatnak és imádkoznak az 1821-ben épült, a közelmúltban felújított Óbudai Zsinagógában - olvasható a közleményben.

A program része továbbá hajókirándulás és kalandpark meglátogatása.

A fiatalok itt tartózkodásuk ideje alatt kóser ellátást kapnak - tették hozzá.

A közleményben idézték Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, aki szerint a fiatalok nevelése, támogatása "olyan hosszú távú befektetés, ami a zsidóság alapját, a következő generációt segíti. Ezért is külön öröm számunkra, hogy ezen a különleges európai eseményen elsőként Magyarország és a magyar zsidó közösség lehet a vendéglátó".

Tzemmy Bassman, a CTeen budapesti vezetője azt mondta, a résztvevőket összekovácsoló programot állítottak össze, és ebben a nyelvi korlátok sem jelentenek majd akadályt. Példaként említette a VII. kerületet megismertető kincsvadászatot, amely végigvezeti a fiatalokat a kerület összes zsidó nevezetességén.

A CTeen a zsidó tizenévesek l44 országban és 6 kontinensen 630 taggal működő közösségi hálózata. A szervezet célja, hogy olyan környezetet biztosítson a neveléshez, amely egyesíti a szórakozást, a humanitárius segítségnyújtást, a vallási előírások betartását, vonzóvá teszi a tóratanulást és segíti a barátságok kialakulását.

Magyarországon a CTeen szorosan együttműködik az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!