Több ezren tüntettek a szavazatszámlálás megismétlése ellen Bosznia-Hercegovinában

Külföld, 2022.10.26

Rendőri becslések szerint mintegy harmincezren vonultak utcára kedd este Banja Lukában, hogy leállítsák az októberi eleji választás szavazatszámlálásának megismétlését.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint az emberek azt szeretnék elérni, hogy a választási bizottság hagyja jóvá a boszniai Szerb Köztársaság elnökére és alelnökeire vonatkozó előzetes választási eredményt, és jelentse ki, hogy Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének új elnöke Milorad Dodik.

Az előzetes eredmények szerint a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) elnöke szerezte meg a szavazatok többségét az október 2-i választáson, ám később a választási bizottság csalás gyanújával több helyen kezdeményezte a szavazatszámlálás megismétlését. Néhány szavazóhelyen hamis szavazólapokat találtak, az ügyészség nyomozást indított, és az ügy lezárása előtt nem hirdetik ki a végleges eredményeket.

A kedd esti tiltakozáson az emberek azzal vádolták meg a választási bizottságot, hogy meg akarja változtatni az országban élő szerbek döntését.

A tüntetésen részt vett Milorad Dodik is, aki kijelentette, a szerb szavazatokat soha többé nem Szarajevóban fogják összeszámolni, a szerbek saját magukról fognak dönteni. Hozzátette: a boszniai szerbeknek nincs szükségük központosított hatalomra és nincs szükségük Boszniára sem, "hiszek a független boszniai Szerb Köztársaság eszméjében".

Korábban Milorad Dodik, valamint kihívója, az ellenzéki Jelena Trivic is bejelentette győzelmét. Az ellenzéki jelölt hívta fel először a figyelmet a lehetséges választási csalásra.

A bosznia-hercegovinai választópolgárok október első vasárnapján az ország különböző szerveinek 518 leendő tagjáról döntöttek. Megválasztották a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!