Több ezren vesznek részt a srebrenicai békemenetben

Külföld, 2018.07.09

Az idén is több ezren vesznek részt a most már 13. alkalommal megszervezett srebrenicai békemenetben, amely vasárnap indult a bosznia-hercegovinai Tuzla melletti Nezuk faluból, és kedd este érkezik meg Srebrenicába, ahol szerdán a huszonhárom évvel ezelőtti mészárlásról emlékeznek meg.

A világ minden tájáról érkezett résztvevők 110 kilométert tesznek meg három nap alatt, ellentétes irányban azt az útvonalat, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

A srebrenicai mészárlás 23. évfordulója alkalmából szerdán tartanak megemlékezést a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyen. Ennek keretében 35 újonnan azonosított áldozatot temetnek el, és ezzel 6609-re nő az oda temetett áldozatok száma.

Hétfőn több százan vonultak utcára Szarajevóban, hogy az újonnan azonosított áldozatok koporsói előtt leróják tiszteletüket.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!