Több mint 70 ezren vettek részt az Európáról rendezett vitafórumokon Franciaországban

Külföld, 2018.10.30

Több mint 70 ezren vettek részt az Európáról rendezett állampolgári konzultációkban Franciaországban - jelentette be kedden Nathalie Loiseau Európa-ügyi miniszter, aki az országszerte rendezett vitafórumokról készült jelentést november 19-én mutatja be az államfőnek.

Az áprilisban kezdődött sorozat párizsi záróeseményén a miniszter elmondta: a 97 megyében az Európai Unióról megrendezett 1076 vitafórumon kívül, amelyet "állampolgári konzultációknak" neveztek el, az interneten megválaszolható kérdésekre mintegy 50 ezren válaszoltak.

A hivatalos francia közlés szerint a francia kormánykezdeményezésű vitasorozatot Magyarország és Olaszország, valamint az Európai Unióból kilépő Nagy Britannián kívül valamennyi uniós tagállamban megrendezték. A találkozókon elhangzott javaslatokból jelentés készül a francia köztársasági elnök számára, amelyet a kormánytagok is megvitatnak december 14-i ülésükön.

"Használni fogjuk európai szinten a megjelölt prioritásokat" - mondta a tárcavezető a francia hírügynökségnek. "Kockázatos volt, mert soha nem tudni, mi sül ki egy állampolgári konzultációból. Ügyeltünk arra, hogy ne csak az Európa-barátiakat szólítsuk meg" - tette hozzá.

"A prioritások országonként változhatnak, ez logikus, de ami nagyon is közösnek tűnik, az a biztonsági kérdések miatti aggodalom. Ezt a problémát Európának magának kell kézbe vennie, nem számíthat másokra a védelme jövőjét illetően. Ezt hallottam mindenhol, minden országban, minden korosztályban" - hangsúlyozta Nathalie Loiseau.

A tárcavezető elmondása szerint sok szó esett a kutatási és oktatási témákról, arról, hogy Európát dinamikusabbnak, az emberekhez közelebb állónak szeretnék érezni az európaiak, és elsősorban azt várják el, hogy választ adjon az olyan fontos kérdésekben, mint a környezetvédelem vagy a globális felmelegedés elleni küzdelem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!