Több tucat tüntetőt elzárásra ítéltek Moszkvában

Külföld, 2019.07.30

Adminisztratív letartóztatást rendeltek 61 ember esetében a moszkvai bíróságok, 161 embert pedig pénzbíráságra ítéltek az orosz fővárosban szombaton megtartott ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban - közölte Uljana Szolopova, a moszkvai városi bíróság sajtótitkára kedden délután újságírókkal.

Szolopova szerint a tiltakozás során előállított személyekkel szemben a hatóságok 278 bírósági eljárást kezdeményeztek. Rámutatott, hogy a moszkvai helyhatósági választások ügyében megtartott tüntetés számos részvevője vidékről utazott a fővárosba. Büntetőeljárás a megmozdulás részvevője ellen indult, hatósági személy elleni erőszak címén.

Az elzárásra ítéltek között be nem jegyzett képviselőjelölt-aspiránsok is voltak, olyan helyi szinten ismert ellenzéki politikusok, mint Ilja Jasin, Konsztantyin Jankauszkasz, Ivan Zsdanov és Vlagyimir Milov. Milovra 30, Jasinra kétszer 10 napi adminisztratív letartóztatást szabtak ki. A bírságok mértéke 10 ezer és 150 rubel közötti volt. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

A helyi hatóságoknál előre be nem jelentett akció részvevői a hétvégén az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette.

Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották, a hatósági figyelmeztetés dacára. A történteket a központi tévécsatornák, amelyek csak utólag számoltak be az eseményekről, "provokációnak" minősítették, egyebek között arra hivatkozva, hogy az elutasított jelöltaspiránsok a Központi Választási Bizottságnál és bíróságon is megpróbálhattak volna jogorvoslatot nyerni.

Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai belvárosi megmozdulás-sorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe. A tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, de több rendőr is ápolásra szorult.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedden a TVC fővárosi tévécsatornának nyilatkozva indokoltnak nevezte, hogy a rendfenntartók erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben és annak mértékét megfelelőnek ítélte meg. Indoklásként azt mondta, hogy a tüntetők, akik korábban napokon át be nem jelentett tiltakozó akciókat tartottak, szombaton utakat és utcákat kíséreltek meg lezárni és rendőröket támadtak meg.

Szobjanyin a történteket "előre eltervezett és jól előkészített tömegzavargásnak" minősítette, és kifogásolta, hogy a városi törvényhozásba törekvő jelöltaspiránsok szerinte "durván megsértették a törvényt", mert már azt követően tiltakozásra szólítottak fel, hogy a bejegyzésükről döntés született.

A moszkvai rendőrség egyébként kedden előállította az elutasított képviselő-bejegyzések ellen szombatra tervezett újabb moszkvai ellenzéki tiltakozás szervezőjét, Mihail Szvetlovot, a libertariánus párt szövetségi tanácsának tagját. A politikust azt követően vették őrizetbe, hogy a polgármesteri hivatal biztonsági osztályán egyeztetést folytatott a tervezett megmozdulásról.

Szobjanyin a TVC-nek nyilatkozva nehezményezte, hogy a szervezők nem hajlandók elfogadni az számukra felajánlott helyszínt, a Szaharov sugárutat és ennél központibb helyen kívánnak demonstrálni. Kilátásba helyezte, hogy rendbontás esetén a hatóságok ismét keményen fognak fellépni.

A moszkvai városi választási bizottságnak az elutasításokat felülvizsgáló munkacsoportja kedden úgy döntött, hogy javasolja Szergej Mitrohin elutasított jelöltaspiráns, a liberális Jabloko párt politikai bizottsága tagjának bejegyzését. Mitrohin az Interfax szerint az első választásból kizárt politikus, akinek reklamációját kedvezően ítélték meg.

A moszkvai képviselői testület 45 mandátumának mindegyikéért átlagosan öt jelölt verseng. A fővárosi kerületi választási bizottságok 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. Az érintettek egyébként még a Központi Választási Bizottságnál és a bíróságon is megkísérelhetnek jogorvoslatot nyerni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!