Több mint kétmilliárd dollárral nőttek idén Ukrajnában a külföldi befektetések

Külföld, 2017.11.28

A közvetlen külföldi befektetések volumene, azaz a külföldiek által jegyzett tőke Ukrajnában 5,9 százalékkal, azaz több, mint 2,2 milliárd dollárral nőtt az év eleje óta októberig, meghaladva a 39,7 milliárd dollárt - hozta nyilvánosságra kedden az ukrán statisztikai hivatal.

A közlemény szerint az év első kilenc hónapjában több mint 1,2 milliárd dollár új tőkebefektetést eszközöltek külföldről Ukrajnában, miközben mintegy 306 millió dollárt vontak ki az országból.

Az adatok alapján a legaktívabb befektető Ciprus, ahonnan ebben az időszakban 464,6 millió dollár érkezett.

A közvetlen külföldi befektetések legnagyobb része, 464,4 millió dollár ipari vállalatokba irányult, míg a pénzügyi és a biztosítási szférába 248,8 millió dollár.

Eközben ukrán vállalatok az év első kilenc hónapjában összesen 10,2 milliárd dollárt fektettek be külföldön.

A hivatal megjegyezte, hogy a most közölt statisztikában nem szerepelnek adatok az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár területekről.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hivatalos statisztika szerint a tavalyi év egészében külföldiek több mint 4,4 milliárd dollárt fektettek be az ukrán gazdaságba, ami 17,1 százalékkal, azaz 642 millió dollárral haladta meg a 2015. évit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!