Többen meghaltak a közép-olaszországi áradásokban

Külföld, 2023.05.17

Nyolcan meghaltak, több mint tizenháromezer embert pedig evakuáltak Olaszországban az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt, és a helyzet továbbra is kritikus a katasztrófavédelem szerdai helyzetjelentése szerint.

A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, hétszáz tűzoltó mintegy húsz helikopter segítségével végzi a mentést. A helyszínen van a belügyminiszter, Matteo Piantedosi.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esőzés csütörtökre enyhül. Emilia-Romagna folyói és patakjai megduzzadtak, sarat és törmeléket sodornak magukkal. Huszonegy folyó áradt ki Bologna és Reggio Emilia térségében. Ötvenezren maradtak áram nélkül. A Bolognán keresztülhaladó vasúti forgalom leállt, amiként nem közlekednek az Adriai-tenger partján haladó járatok sem. Lezárták az A14-es autósztráda e régión áthaladó szakaszát.   

A tartomány elnöke, Stefano Bonaccini megerősítette, hogy nyolc halottat találtak, több eltűntet keresnek.  A reggeli órákban még ennél kevesebb halálos áldozatról számoltak be. 

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár. Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta. A járművet a mentők még nem tudták megközelíteni.

A lakott területen éjszaka és napközben is csónakokkal mentették az alsóbb szinteken élőket. Búvárok is részt vesznek az eltűntek keresésében. Faenzában két idős ember a vízzel övezett lakóház tetőjén várta meg a mentők érkezését. Beszámolók szerint az ár tíz perc alatt érte el az épületek első emeletének magasságát.

Gian Luca Zattini, a Savio-folyótól elárasztott Forli polgármestere úgy nyilatkozott, drámai éjszakát éltek át. Arra kért mindenkit, ne tulajdonaikat, hanem saját életüket mentsék a vészhelyzetben.

Matteo Lepore bolognai polgármester komolynak nevezte a helyzetet. Arra kérte az embereket, ne hagyják el otthonukat, ne üljenek autóba. A városban egész kerületek kerültek víz alá, utakat zártak le, hidak omlottak le. A polgármester elmondta: a Savena és a Ravona patak egyszerre lépett ki a medréből, és a Navile csatornája is tetőzött: a város körüli dombokon és hegyeken egymást követik a földcsuszamlások. Az alsóbb szinteken élőket evakuálták. Csütörtökön is zárva tartanak az iskolák.  

Hónapokig tartó szárazság után napok óta majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, miután két idős férfi meghalt a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, és négyszázötven embert evakuálni kellett.

Meteorológiai adatok szerint május másodikán és most kedden összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában, mint hat hónap alatt szokott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!