Többen megsebesültek izraeli légicsapásokban Gázában

Külföld, 2018.08.09

Legkevesebb 18 palesztin megsebesült csütörtökön a Gáza egyik kulturális központját ért izraeli légicsapásokban, miután a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet közel kétszáz rakétát lőtt Izraelre - közölte a Dunya al-Vatan palesztinai hírportál.

A palesztin forrás szerint a támadás pillanatában senki sem tartózkodott az épületben. Az el-Majádín pánarab televíziós csatorna tájékoztatása szerint a sebesültek a központtal szomszédos házak lakói és járókelők.

Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a célba vett ötemeletes torony a Hamász állításával ellentétben nem kulturális központ, hanem a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet belbiztonsági szervezetének az épülete volt.

A tévé katonai szakértői szerint két lépcsőben támadta az izraeli hadsereg: első lépésben egy csekély erejű rakétát lőtt rá, hogy figyelmeztesse az ott tartózkodókat a várható légicsapásra, majd néhány perc múlva mintegy tíz nagy erejű lövedéket lőttek az épületre. A Hamász vezetői az izraeli célzott kivégzésektől tartva illegalitásba vonultak, ezért is lehetett üres a megsemmisített épület.

Az izraeli szakértők szerint az efféle Hamász-központok lerombolásával a hadvezetés ott folytatja, ahol az ötven napig tartó 2014-es Erős szikla hadművelet végén, a negyvennyolcadik napon abbahagyta: legutóbb akkor hajtottak végre hasonló, jelentős légitámadást nagyobb gázai Hamász központok ellen.

A tévé szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eredetileg délután négyre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassa az Izrael és az övezet között legutóbb fellángolt erőszak nyomán kialakult helyzetet, de ezt két órával elhalasztotta, mert a tűzszüneti tárgyalásokon közvetítő egyiptomiak Hamásztól ígért válaszára várt.

Izrael a katonai szakértők szerint jelenleg felkészületlen egy újabb gázai háborúra.

A Hamász azt szeretné ráerőszakolni az izraeli hadseregre, hogy hatoljon be az övezetbe, szárazföldön indítson harcot, mert akkor hazai terepen esélye lenne katonákat foglyul ejteni, és ezzel engedményekre kényszerítheti Jeruzsálemet. Izrael viszont szeretné légi úton eldönteni a konfliktusnak ezt a "felvonását". Várhatóan a közeli órákban dől el, hogy Izrael újabb hadműveletbe kezd-e, vagy újabb tűzszünet születik a felek között.

Csütörtökön az Erős szikla hadművelet óta először, a Gázától mintegy negyvenöt kilométerre lévő Beér-Seva városra is kilőttek egy Grad gyártmányú rakétát, amely a város mellett, lakatlan területen ért földet.

Az övezet szomszédságában élőket a polgári védelmi hatóságok felszólították, hogy az óvóhelyek közelében tartózkodjanak, mert folyamatosan, - csütörtök este a híradó órájában is - érkeztek újabb rakéták izraeli területre Gázából.

A Hamász állítása szerint az után kezdtek intenzív rakétázásba, hogy kedden életét vesztette a fegyveres szárnyuknak, az Izzaddín al-Kászem Brigádoknak két harcosa egy izraeli harckocsi támadásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!