TV műsor

Többezer nacionalista vonult követelésekkel Kijevben az elnöki hivatal elé az UPA évfordulóján

Külföld, 2020.10.14

Ukrán nacionalista és veteránszervezetek többezres felvonulást szerveztek szerdán Kijevben, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapításának 78-ik évfordulóján, amelynek végén az elnöki hivatal elé vonulva a szervezők felolvasták az államfőhöz intézett követeléseiket.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a demonstrálók követelik, hogy fogadjanak el törvényt a "kollaboráció" büntethetőségéről, azaz vezessék be a büntetőtörvénykönyvbe a "kollaboráns" fogalmát az ukrán államiság védelmében. Ezen kívül kezdeményezik, hogy vonják vissza a műsorszolgáltatási engedélyét a Moszkva-barátnak tartott ukrán tévécsatornáknak. A Donyec-medencei frontvonalon - ahol jelenleg hivatalosan fegyvernyugvás van érvényben - pedig követelték, engedélyezzék az ukrán katonáknak, hogy viszonozzák a tüzet, ha rájuk lőnek a szakadár ellenőrzés alatti területről.

A megmozdulás fő szervezői a Szabadság párt, a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) és a Jobboldali Szektor (PSZ), valamint veteránszervezetek voltak. A résztvevők javarészt nemzeti lobogókkal és a pártok, szervezetek zászlaival vonultak fel. A Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez érve több égő, füstölő pirotechnikai eszközt meggyújtottak. Rendbontásról, atrocitásról egyelőre nem érkezett hír.

Ukrajnában október 14-én ünneplik az UPA megalapításának évfordulóját, amely egyben Ukrajna védőinek a napja, emellett még vallási ünnep - a Boldogságos Szűz Mária védelmének -, valamint a kozákság ünnepnapja is és néhány éve munkaszüneti nap. A nacionalista szervezetek hagyományosan minden évben felvonulást szerveznek Kijevben ezen a napon.

Az 1942-ben Sztepan Bandera által alapított Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA) - az ukrán történészek jelenlegi álláspontja szerint - fő célja a független ukrán állam megteremtése volt. Ennek érdekében eleinte együttműködött a náci németekkel, később viszont szembefordult velük, mivel éppúgy, mint a szovjeteket, őket is megszállóknak tekintette, és ezután mindkét hadsereg ellen harcot vívott a második világháborúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!