Többezer nacionalista vonult követelésekkel Kijevben az elnöki hivatal elé az UPA évfordulóján

Külföld, 2020.10.14

Ukrán nacionalista és veteránszervezetek többezres felvonulást szerveztek szerdán Kijevben, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapításának 78-ik évfordulóján, amelynek végén az elnöki hivatal elé vonulva a szervezők felolvasták az államfőhöz intézett követeléseiket.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a demonstrálók követelik, hogy fogadjanak el törvényt a "kollaboráció" büntethetőségéről, azaz vezessék be a büntetőtörvénykönyvbe a "kollaboráns" fogalmát az ukrán államiság védelmében. Ezen kívül kezdeményezik, hogy vonják vissza a műsorszolgáltatási engedélyét a Moszkva-barátnak tartott ukrán tévécsatornáknak. A Donyec-medencei frontvonalon - ahol jelenleg hivatalosan fegyvernyugvás van érvényben - pedig követelték, engedélyezzék az ukrán katonáknak, hogy viszonozzák a tüzet, ha rájuk lőnek a szakadár ellenőrzés alatti területről.

A megmozdulás fő szervezői a Szabadság párt, a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) és a Jobboldali Szektor (PSZ), valamint veteránszervezetek voltak. A résztvevők javarészt nemzeti lobogókkal és a pártok, szervezetek zászlaival vonultak fel. A Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez érve több égő, füstölő pirotechnikai eszközt meggyújtottak. Rendbontásról, atrocitásról egyelőre nem érkezett hír.

Ukrajnában október 14-én ünneplik az UPA megalapításának évfordulóját, amely egyben Ukrajna védőinek a napja, emellett még vallási ünnep - a Boldogságos Szűz Mária védelmének -, valamint a kozákság ünnepnapja is és néhány éve munkaszüneti nap. A nacionalista szervezetek hagyományosan minden évben felvonulást szerveznek Kijevben ezen a napon.

Az 1942-ben Sztepan Bandera által alapított Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA) - az ukrán történészek jelenlegi álláspontja szerint - fő célja a független ukrán állam megteremtése volt. Ennek érdekében eleinte együttműködött a náci németekkel, később viszont szembefordult velük, mivel éppúgy, mint a szovjeteket, őket is megszállóknak tekintette, és ezután mindkét hadsereg ellen harcot vívott a második világháborúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!