TV műsor

Török ellenzéki politikusok bírálták az ország napokban bejelentett űrprogramját

Külföld, 2021.02.11

Török ellenzéki politikusok bírálták az ország űrprogramját, amelyet Recep Tayyip Erdogan államfő jelentett be és ismertetett kedden.

A Hürriyet török napilap csütörtökön azt írta, hogy Engin Altay, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) frakcióvezető-helyettese szerint azzal a pénzzel, amit a kormányzat a költségvetésből az űrprogramra szán, "a Csomulungma csúcsáig jutnak, magasabbra nem".

Egy másik politikus, Ömer Faruk Gergerlioglu, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenti képviselője a Twitteren-fiókján kritizálta az ankarai vezetés terveit. Gergerlioglu egy olyan fényképet tett közzé, amelyen egy szemétgyűjtésből élő nő húzza maga mögött a zsákját, rajta két kisgyerekkel. "És akkor mi van, ha eljut a Holdra az, aki az élet valóságától elszakadt?" - tette fel a kérdést a felvétel mellett a politikus.

A kedden felvázolt űrprogram keretében Törökország 2023-ban, a köztársaság megalapításának 100. évében nemzetközi együttműködés részeként űrjárművet készül küldeni a Holdra. A terv tíz éves távlatban további kilenc célkitűzést tartalmaz, egyebek mellett egy saját űrhajós részvételét egy tudományos küldetésben, egy űrkikötő kiépítését más országokkal, valamint egy világszínvonalú műholdfejlesztési márka létrehozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!