Török külügyminiszter: Ankara válaszlépéseket tesz, ha Washington szankciókat vet ki az orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt

Külföld, 2019.06.14

Ankara válaszlépéseket tesz, ha az Egyesült Államok szankciókat vet ki az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer törökországi beszerzése miatt - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában.

Cavusoglu leszögezte: Törökország elszánt, semmi esetre nem áll el az orosz üzlettől, legyen annak bármi is a következménye. Azt mondta: "Ha holnap támadás érne minket, a NATO-nak nincs annyi kapacitása, hogy megóvjon minket". A NATO Törökország légterének 30 százalékát tudja megvédeni - közölte a külügyminiszter.

Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az Sz-400-asok miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a múlt héten arra szólította fel a NATO-szövetséges Törökországot, hogy lépjen vissza az orosz rakétarendszer beszerzésétől. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és arról tájékoztatta, hogy amennyiben Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-vel véget vet a török pilóták kiképzésének, valamint az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat. A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Hulusi Akar szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Shanahan levelének nyelvezete "nem felel meg a szövetségesi szellemnek". Egyúttal jelezte, hogy Törökország napokon belül eljuttatja a választ az Egyesült Államok részére.

Egy hétfői amerikai sajtójelentés szerint - ellentétben a július 31-ei határidővel - a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Egyesült Államok Arizona államában lévő Luke légitámaszponton már szünetel is.

Cavusoglu a pénteki interjúban hangsúlyozta: Ankara nem fogadja el, hogy Washington utasításba adja az egyes országoknak, hogy mit vegyenek és mit ne. Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia ezzel a hozzáállásával - nyomatékosította. "Annak a világnak már vége", hogy az van, amit Washington mond - fogalmazott a török diplomácia vezetője.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy szerdai beszédében azt mondta, hogy Moszkva remélhetőleg a jövő hónapban leszállítja az Sz-400-as légelhárító ütegeket Ankarának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!