TV műsor

Török külügyminiszter: Athén előfeltétel nélkül nem tárgyal a tengerjogi kérdésekről

Külföld, 2020.09.04

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy görög hivatali kollégája, Níkosz Déndiasz nem fogadta el a földközi-tengeri földgázmezők miatt felmerült török-görög tengerjogi kérdések rendezését célzó, előfeltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó török javaslatot.

"Görögország ismét megmutatta, hogy nem a párbeszéd híve" az ügyet illetően - vélte ankarai sajtótájékoztatóján a török diplomácia vezetője. Mint fogalmazott: "ha azt várják, hogy lemondunk az összes jogunkról azért, hogy tárgyalhassunk velük, akkor az nem fog megtörténni". "Akinek igaza van, nem fut el a párbeszéd elől, ám Görögország tudatában van annak, hogy nincs igaza" - tette hozzá a tárcavezető.

Cavusoglu szavait megelőzően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki a napokban mindkét ország vezetőivel egyeztetett, csütörtökön Brüsszelben azt közölte: a felek beleegyeztek abba, hogy "technikai tárgyalásokat" kezdjenek a NATO égisze alatt a köztük lévő katonai feszültség enyhítése végett.

Athén ugyanakkor tagadta, hogy megállapodott tárgyalásokról. Görög külügyminisztériumi források szerint csak akkor hajlandók tárgyalni, ha Ankara visszavonja a török hajókat Görögország kizárólagos gazdasági övezetéből.

A két NATO-tagállam, Törökország és Görögország régóta vitatkozik tengeri határairól, az utóbbi években pedig a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara kutató- és fúróhajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. A török hajók tevékenységét a török haditengerészet védi, erre válaszul Görögország ugyancsak megerősítette katonai jelenlétét a területen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!