Török miniszter: határátkelőhely nyílik Törökország és az ellenőrzése alatt álló szíriai Afrín körzet között

Külföld, 2019.03.05

Határátkelőhely nyílik a jövő héten Törökország és a török ellenőrzés alatt álló északnyugat-szíriai Afrín körzet között - jelentette be Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter kedden a dél-törökországi Reyhanli határvárosban.

Pekcan a határállomásról nem közölt részleteket, így annak pontos helyét sem fedte fel.

Az NTV török hírtelevízió értesülése szerint az állomás célja a humanitárius segélyek könnyebb célba juttatása, valamint a térség infrastrukturális munkálatainak felgyorsítása lesz.

A határátkelőhely a török haderő által 2018. január 20. és március 24. között Afrín körzetben végrehajtott, Olajág fedőnevű hadművelete után kapta a nevét. A beavatkozás során Ankara attól a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciától "tisztította meg" a területet, amelyet a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tart.

Pekcan tavaly november 9-én egyszer már bejelentette, hogy Törökország november 8-ai hatállyal ugyancsak Olajág néven létesített határátkelőt Afrínnál. A török kereskedelmi miniszter a határállomás helyét akkor sem közölte, ezért a mostani hír alapján nem egyértelmű, hogy jelen esetben újabb határátkelőről vagy egy már meglévő újranyitásáról van-e szó.

Az Olajág volt Törökország második szíriai hadművelete. Az elsőt 2016. augusztus 24. és 2017. március 29. között hajtotta végre az Iszlám Állam terrorszervezet ellen az észak-szíriai Dzserablúsz, Azáz és el-Báb városok alkotta háromszögben, az Eufrátesz folyótól nyugatra. A dzsihadisták korábban rendszeresen lőttek át aknagránátokat a határ török oldalán található településekre, súlyos anyagi károkat és számos ember halálát okozva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!