Török offenzíva - Asselborn: egyetlen uniós ország sem szállít fegyvert Törökországnak

Külföld, 2019.10.14

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak - közölte hétfőn Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD és a ZDF német közszolgálati csatorna déli hírmagazinjával.

"Néha az Európai Unióban is történnek csodák" - kommentálta a megállapodást a luxemburgi diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az "embargó" jogi részleteit még ki kell dolgozni, de a politikai döntés megszületett.

Asselborn arról is beszámolt, hogy az EU tagállamai egyként ítélik el Törökország északkelet-szíriai bevonulását, amelyet inváziónak tekintenek, és amelyet a nemzetközi jog alapján semmi sem indokol.

Asselborn reggeli nyilatkozatában a török offenzívát bűncselekménynek nevezte, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriai beavatkozás más NATO-országokat is háborúba sodorhat, ha Szíria, vagy szövetségesei ellenoffenzívát indítanak Törökországgal szemben, és Ankara ez esetben kéri a katonai szövetség alapító szerződésének kollektív védelmet lefektető 5. cikke alkalmazását.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, hogy a külügyminiszterek megállapodásra jutottak az északkelet-szíriai kérdéssel kapcsolatos zárónyilatkozat szövegéről, és az EU teljesen egységes. A dokumentumot egyelőre nem tették közzé, így részletei még nem ismertek.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!