Török offenzíva - Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól

Külföld, 2019.10.13

Törökország szíriai katonai műveletének azonnali leállítását sürgette Angela Merkel német kancellár vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfővel telefonon folytatott megbeszélésén - közölte a német szövetségi kormány helyettes szóvivője.

Ulrike Demmer közleménye szerint a megbeszélést a török államfő kérésére folytatták.

Angela Merkel kifejtette: Törökország szíriai művelete "a jogos török biztonsági érdekektől függetlenül" azzal fenyeget, hogy a helyi lakosság jelentős része menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió, és ismét megerősödik a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet.

Ugyancsak vasárnap Manfed Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hadseregének bevonulása Szíriába ellentétes a nemzetközi joggal, az Európai Unió reakciója pedig egyelőre elégtelen.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös ifjúsági szervezetének (Junge Union) Saarbrückenben tartott éves kongresszusán kiemelte, hogy miközben török csapatok a nemzetközi jog előírásait megsértve bevonulnak a szomszédos Szíriába és támadják a kurdokat, akik az IÁ elleni hősies küzdelmükkel nagy szolgálatot tettek Európának, az EU a helytelen módon az egyhangúlagos döntésekre épülő külpolitikája révén csupán annyit tud mondani, hogy megrendüléssel szemléli a folyamatot.

Hozzátette: ha az EU nem alkalmas és nem áll készen arra, hogy megfelelő külpolitikai választ adjon, akkor fel kell használnia a gazdasági erejét.

Az EPP frakcióvezetője kiemelte, hogy Törökország gazdaságilag 70-80 százalékban az EU-tól függ, ezért a jövő heti EU-csúcson azt a választ kell megfogalmazni a szíriai műveletre és arra, hogy Ankara 3,8 millió menekült Európa felé indításával fenyeget, hogy "Kedves Erdogan, készen állunk tárgyalni megoldásokról, és partneri kapcsolatot akarunk, de nem tűrjük a zsarolást, és gazdasági következményeket von maga után, ha továbbra is ezen az agresszív úton jársz".

Ankara és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és az IÁ ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!