Török offenzíva - Német lap: Berlin 2500 katonát biztosítana egy szíriai nemzetközi küldetéshez

Külföld, 2019.10.25

A német hadsereg (Bundeswehr) egy 2500 fős alakulattal vehetne részt a szövetségi kormány védelmi minisztere által javasolt szíriai nemzetközi műveletben, amely egy biztonsági övezet kialakítását szolgálná a szíriai-török határvidéken - írta pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin.

A magazin szombati számában megjelenő beszámolóból előzetesen ismertetett részletek szerint a Bundeswehr tervezői azzal a forgatókönyvvel számoltak, hogy a műveletet végrehajtó nemzetközi erők 40 kilométer széles szelvényekre osztják fel a török határtól kezdve 30 kilométeres mélységben kialakított övezetet, és minden szelvényt egy-egy résztvevő ország ellenőrzése alá helyeznek.

A Bundeswehr igen ütőképes csapategységet tudna küldeni a számára kijelölt területre, a három zászlóaljban felderítő és különleges kiképzésű harci alakulatok, utász és aknaszedő műszaki egységek is helyet kapnának, szállításukat egyebek mellett Boxer páncélozott harcjárművekkel, védelmüket a többi között nehéztüzérségi egységekkel és Eurofighter harci repülőgépekkel lehetne megoldani.

A csapatok két területen, a helikopteres szállítás és harci támogatás, valamint az orvosi ellátás területén szorulnának a szövetségesek segítségére. A katonai tervezők számításai szerint a küldetést két éven keresztül lehetne folytatni úgy, hogy a Bundeswehr közben biztonságosan teljesíthesse a párhuzamosan futó külföldi bevetések aktuális feladatait.

A Bundeswehrben jelenleg mintegy 175 ezer hivatásos katona szolgál. A hadsereg 13 külföldi műveletben vesz részt, legutóbbi, október közepén készített kimutatásuk szerint 3187 katonával.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter a NATO védelmi minisztereinek pénteken véget ért brüsszeli értekezletén ismertette javaslatát, amely szerint egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet kellene kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. Az ENSZ-felhatalmazással, a NATO keretében és Oroszországgal együttműködve indítandó küldetés célja a térség helyzetének stabilizálása, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének javaslatát támogatja a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is. Horst Seehofer CSU-s szövetségi belügyminiszter a Der Spiegelnek elmondta: Annegret Kramp-Karrenbauer javaslatának megvalósítása Németország és egész Európa "migráció-, és biztonságpolitikai érdeke", és szolgálja a "szíriai menekültek millióit is, akik Törökországban, vagy Törökország kapui előtt várakoznak".

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

A török agresszió elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!