Török puccskísérlet - Több hónap elteltével ismét sok katona ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

Külföld, 2020.06.02

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Törökország-szerte 118 ember, köztük 98 aktív szolgálatos katona ellen azzal a gyanúval, hogy a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi gülenista hálózaton keresztül rejtett tevékenységet folytatnak a hadseregben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség az isztambuli főügyészség közleményét idézve.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja az elvetélt hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A keddi razzia Törökország 81 tartományából 35-re terjed ki, 72 embert már őrizetbe is vettek a biztonsági erők. Az érintetteket telefonos kommunikáció elemzése alapján azonosították.

A tisztogatások lassan négy éve tartanak, de hasonló léptékűre február közepe óta nem volt példa a haderő berkein belül. A megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is. A hatóságok az elmúlt években százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ezreket ítéltek szabadságvesztésre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, orvosokat, tanárokat, üzletembereket és újságírókat, ami miatt az ankarai kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!