TV műsor

Török védelmi miniszter: a török hadsereg addig marad Észak-Irakban, amíg a kurd szakadárok fenyegetése tart

Külföld, 2018.06.12

A török hadsereg addig marad Észak-Irakban, amíg az ottani kurd szakadárok Törökországot érő fenyegetése meg nem szűnik - nyilatkozta a török védelmi miniszter kedden Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek.

Nurettin Canikli elmondta: a török katonák állandó bázisokat alakítanak majd ki a térségben. A tárcavezető leszögezte, hogy a beavatkozás átmeneti és nem fogja sérteni Irak területi épségét.

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti. A lázadók főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben, második legjelentősebb központja pedig a nyugatabbra található, némileg kedvezőbb földrajzi adottságú Szindzsár-hegységben található.

A török védelmi miniszter kedden emlékeztetett: a török légierő időről időre eddig is hajtott végre csapásokat az iraki határ túloldalán. Jelezte ugyanakkor, hogy a mostani, fokozott fellépés más, a beavatkozás a napokban a következő fázisba ért. Canikli nem részletezte, hogy mit ért pontosan következő fázison.

Hozzátette egyúttal: a török haderő az év eleje óta több mint 500 terroristát tett ártalmatlanná Észak-Irakban.

Rámutatott arra is, hogy az utóbbi időben a szakadárok nagy számban szivárognak át Törökországba. A vidék rendkívül hegyes, ami megkönnyíti a helyismerettel rendelkező terroristák mozgását - húzta alá.

A török haderő közlése szerint keddre virradó éjszaka vadászgépeik 12 célpontot semmisítettek meg főként Kandil és Szindzsár térségében.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!