Törökország a védelmi iparát érintő szankciók felülvizsgálatára szólította fel a leendő amerikai vezetést

Külföld, 2021.01.14

Hulusi Akar török védelmi miniszter felszólított a leendő amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül azokat a szankciókat, amelyekkel a NATO-szövetséges Egyesült Államok a török védelmi ipart sújtotta december 14-én orosz SZ-400-as légvédelmi rendszer vásárlása miatt.

A tárcavezető Ankarában újságíróknak nyilatkozva egyúttal arra kérte a hivatalba lépő washingtoni adminisztrációt, hogy folytasson párbeszédet Törökországgal az ügyben. Akar rámutatott: ha az amerikai fél megoldást akar találni a problémára, akkor az a technológiával kapcsolatos megbeszéléseken keresztül lehetséges.

Január 20-án Donald Trump amerikai elnök távozik hivatalából, és Joe Biden megválasztott amerikai elnököt iktatják be a helyére, aki közismert bírálója Recep Tayyip Erdogan török elnök politikájának.

Hulusi Akar török védelmi miniszter azt követően tette a kijelentéseit, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter december végén bejelentette: török-amerikai munkacsoport létrehozásáról kezdődtek egyeztetések Ankara és Washington között az amerikai szankciók kivizsgálására. Cavusoglu akkor azt közölte, hogy az Egyesült Államoktól érkezett az ajánlat, amelyet Törökország elfogadott, és már meg is kezdődtek az egyeztetések a munkacsoport létrehozásáról.

Az amerikai büntetőintézkedések között szerepelt, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása a török fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatal részére, valamint befagyasztották a török hivatal négy vezető tisztségviselőjének bankszámláit, továbbá vízumkorlátozásokkal is sújtották őket.

Törökország 2019-ben szerezte be az SZ-400-as ütegeket. Az ügyletet Washington élesen bírálta, és válaszul kizárta a kis-ázsiai országot az F-35-ös harci repülőgép-fejlesztési programjából, felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Ankarának, és a jövőre vonatkozóan szankciókat helyezett kilátásba.

Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy az SZ-400-asok a NATO-rendszerek szempontjából sebezhetőséget jelentenek majd. Törökország az amerikai állításokat nem tartotta megalapozottnak, és többször javasolta, hogy hozzanak létre műszaki munkacsoportot az ügy kivizsgálására.

A török védelmi miniszter most kijelentette azt is, hogy Ankara vissza akar kerülni az F-35-ös programba. Ugyanakkor jelezte, hogy tárgyalások zajlanak Moszkvával egy második beszerzésről az Sz-400-asokat illetően. "Nagyon problémás lenne visszafordulni arról a pontról, amelyre eljutottunk" - tette hozzá Akar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!