Törökország bekérette a svéd nagykövetet, mert kifogásol egy stockholmi tüntetést

Külföld, 2022.11.21

A török külügyminisztérium hétfő este bekérette Svédország ankarai nagykövetét, miután a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető személyek kifogásolt felvételeket vetítettek a stockholmi török nagykövetség adminisztrációs részlegének épületére - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a PKK-hoz köthető személyek hétfőn olyan felvételeket vetítettek a külképviselet melléképületére, amelyek egyrészt terrorista propagandának minősülnek, másfelől Recep Tayyip Erdogan török elnököt rágalmazzák.

A török külügyi tárca arra kérte Staffan Herrströmöt, hogy ítélje el az esetet, országa pedig vizsgálja ki az ügyet.

Az ankarai külügyminisztérium továbbá hangot adott azon elvárásának is, hogy az elkövetők azonosítását követően Stockholm hozza meg a szükséges intézkedéseket, és tegyen konkrét lépéseket a Törökország, Svédország és Finnország között júniusban aláírt háromoldalú megállapodásnak megfelelően.

A történteknek külön súlyt ad, hogy Törökország a terrorizmus elleni harcra vonatkozó memorandum végrehajtását szabta Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának feltételéül.

Ankara korábban azért vétózta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm és Helsinki a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat, egyebek között a PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és Ankara a terrorszervezet határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint.

Ulf Kristersson svéd kormányfő november eleji ankarai látogatása alkalmával kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!