Törökország elítélte, hogy április 24. az örmény népirtás emléknapja lesz Franciaországban

Külföld, 2019.02.06

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdán határozottan elítélte, hogy április 24. az örmények ellen az első világháború végnapjaiban az Oszmán Birodalomban elkövetett népirtás emléknapja lesz mostantól Franciaországban.

Emmanuel Macron francia elnök kedd éjjel jelentette be a lépést a Twitteren, azután, hogy találkozott a franciaországi örmény közösség képviselőivel.

Az NTV török hírtelevízió szerint Kalin a közleményében kifejtette: a török vezetés elutasítja, hogy a francia elnök, aki országában politikai problémákkal küzd, úgy igyekszik saját pozícióját erősíteni, hogy történelmi eseményeket használ fel politikai céllal.

A török elnöki szóvivő hozzátette: az állítólagos örmény népirtás olyan politikai hazugság, amelynek semmilyen jogi alapja nincs, és a történelmi tényeknek is ellentmond. Kalin leszögezte: Törökország soha nem fogja engedni, hogy múltját egyesek eltorzítsák, és abból gyűlöletet, ellenségeskedést szítsanak. Senki nem vádolhatja Törökországot, nem sározhatja be történelmét olyasmivel, amit nem követett el - fogalmazott a török elnöki szóvivő.

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett volna. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, s azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált.

Franciaország 2001-ben ismerte el, hogy az örmények ellen elkövetett gyilkosságok népirtással értek fel, és 2016 óta ott bűncselekménynek számít az örmény népirtás tagadása.

Emmanuel Macron kedd éjjel hangsúlyozta, hogy szeretné fenntartani a párbeszédet Törökországgal, és előre értesítették Ankarát az emléknappal kapcsolatos döntésről.

Az örmény közösség április 24-ét tartja az örmény népirtás kezdőnapjának, mert 1915-ben ezen a napon, a "vörös vasárnapon" vettek őrizetbe Mehmed Talat akkori belügyminiszter utasítására Konstantinápolyban mintegy 250 örmény értelmiségit és közösségi vezetőt, akiket Ankara környékére hurcoltak, és többségüket később meg is gyilkolták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!