Törökország és Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger alatti energiahordozók kutatásáról

Külföld, 2020.09.22

Törökország és Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kutatásának kérdéséről - közölte kedden az ankarai államfői hivatal, azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök Angela Merkel német kancellárral és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

A közlemény szerint Erdogan a videokonferencián leszögezte, hogy kölcsönös lépésekre van szükség a feszültség csökkentése, a párbeszéd fenntartása érdekében, és jelezte, a tengerjogi tárgyalások felélénkítéséről szóló megállapodás előrehaladása szempontjából Athén lépései fontosak.

Törökország mindig is a párbeszéd és a diplomácia jelentőségét hangsúlyozta, amiből még megannyi provokáció ellenére sem engedett - húzta alá, majd elismeréssel szólt Németország erőfeszítéseiről az Ankara és Athén közötti közvetítés terén.

Erdogan meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy regionális konferencia megrendezése minden érdekelt fél javát szolgálná, beleértve a ciprusi török lakosságét is.

Kiemelte azt is: nincs kétsége afelől, hogy a vámuniót, a vízumliberalizációt, illetve a migrációs egyezményt érintő jóindulatú és konkrét lépések újból "pozitív mederbe tudják terelni" a török-uniós kapcsolatokat.

Az Európai Unió "egészséges" együttműködése Törökországgal hozzájárul a térség gondjainak megoldásához - húzta alá a török államfő, majd elégedettségét fejezte ki, amiért Merkel és Michel egy "pozitív napirend megteremtésén" fáradozik Ankara és Brüsszel között.

Törökország az EU-tag Görögországgal és Ciprussal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön arra szólította fel Ankarát, hogy azonnal állítsa le "illegális fúrásait", tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyjon fel a "nacionalista háborúra uszító retorikával". Az EP felkérte az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy álljon készen további célzott szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.

Ankara előzőleg visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója és később egy másik kutatóhajója küldetését is meghosszabbította október közepéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!