Törökország megerősítette, hogy a párbeszéd híve a földközi-tengeri földgázról szóló nemzetközi vitában

Külföld, 2020.09.01

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden megerősítette, hogy Ankara a Földközi-tenger keleti medencéjében található földgázmezőkről szóló nemzetközi vitában a párbeszéd, valamint olyan közös megoldás híve, amely az energiahordozó igazságos szétosztását eredményezi minden érintett fél számára.

Cavusoglu ankarai sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra figyelmeztette Görögországot, hogy ha a sajtóhíresztelések igazak, és Athén a vonatkozó megállapodásnál nagyobb mértékben telepít fegyvereket a török partoktól mindössze két kilométerre fekvő görög Kasztelórizo (törökül Meis) szigetére, akkor "maga látja kárát".

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők csak még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara hajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Törökország hétfő este harmadszor is meghosszabbította egyik szeizmikus kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig.

Miután a török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségesei ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a múlt héten azt vetette fel, hogy az országához tartozó területi vizek határát 11-22 kilométerrel kitolhatnák a nyugati, Olaszországgal szemközti partoknál. A kormányfő hozzátette: Görögország a jövőben olyan egyéb tengeri területeken is kitolhatja majd határait, ahol a két ország partjai közötti távolság kevesebb mint 44 kilométer.

Fuat Oktay török alelnök a hétvégén arra intett, hogy akár fegyveres konfliktust is kirobbanthat, ha Görögország tényleg kitolja területi vizeinek határát. "Mi lehet ok a háborúra, ha nem ez?" - tette fel a kérdést Oktay.

A török haditengerészet augusztus 29. és szeptember 11 között újabb, kéthetes lőgyakorlatot tart a Ciprustól északra fekvő dél-törökországi Anamur város magasságában. Ezzel párhuzamosan kedden egy másik, kétnapos török lőgyakorlat is kezdetét vette Iskenderun kikötőváros térségében.

A török külügyminisztérium múlt pénteken azt közölte, az Európai Unió külügyminisztereinek minapi informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Ankarát a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!