Tovább lassult a német termelői árak emelkedésének üteme májusban

Külföld, 2019.06.19

Tizennégy havi mélypontra lassult a termelői árak emelkedésének éves összevetésű üteme Németországban májusban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett jelentése szerint 1,9 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten. Elemzők 2,1 százalékra számítottak az áprilisban mért 2,5 százalék után.

Utoljára tavaly márciusban mértek ilyen alacsony, 2 százalék alatti szintet. Utána folyamatosan gyorsult az áremelkedés üteme, és október-novemberben 3,3 százalékon érte el a csúcsot, azóta csökkenő trendet mutat.

Áprilishoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak az előző hónapban mért 0,5 százalékos havi összevetésű emelkedés után.

Májusban minden termelői csoportban emelkedtek az éves összevetésű árak. Az energiaárak 4,5 százalékkal nőttek, a tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal, a termelőeszközök 1,6 százalékkal, a félkész termékek 0,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 1,8 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számítva 1,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten májusban, havi összevetésben pedig stagnáltak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg áprilishoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek. Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 1,3 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett májusban.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!