Továbbra is rekordközelben a brit gazdaság aktivitása

Külföld, 2021.07.05

A hétfőn ismertetett legújabb mérőszámok szerint továbbra is rekordközeli ütemben élénkül a brit gazdaság aktivitása, mindenekelőtt a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének hatására.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 62,4 volt a májusban mért 62,9 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

A júniusi szolgáltatási index az IHS Markit modellszámításai alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga a múlt hónapban 62,2 volt.

Ez a brit gazdaság két fő pillérét alkotó szektor második legmagasabb kompozit aktivitási mérőszáma azóta, hogy ennek a mutatónak a rendszeres havi összeállítása 1998 januárjában elkezdődött.

A jelenlegi rekordot a májusban mért 62,9-es összágazati BMI-kompozit tartja.

Az élénkülés üteme különösen a koronavírus-járvány okozta tavaly tavaszi súlyos visszaeséssel összemérve kirívó.

Az IHS Markit és a CIPS akkori mérése alapján 2020 áprilisában - a koronavírus-járvány megfékezését célzó akkori országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt a kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállításának 23 évvel ezelőtti kezdete óta, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Ezt tükrözte a brit gazdaság egészének akkori teljesítménye is: a brit hazai össztermék értéke a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében 9,8 százalékkal zuhant.

A modern brit gazdaságtörténetben eddig nem volt példa ilyen mértékű negyedéves és éves visszaesésekre.

Tim Moore, az IHS Markit gazdasági kérdésekért felelős igazgatója a múlt havi aktivitási mérőszámok hétfői ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemelte: továbbra is teljes lendülettel halad a brit szolgáltatási szektor aktivitásának kilábalása, tükrözve, hogy a járványellenes korlátozások enyhítése nyomán felszabadult az eddig elfojtott kereslet az üzleti és a fogyasztói szolgáltatások piacán.

Moore hangsúlyozta azt is, hogy ezzel összefüggésben a teljesítési hátralékok részindexe júniusban gyorsabb ütemben nőtt, mint eddig bármikor azóta, hogy e külön mérőszám rendszeres közlése 1996 júliusában elkezdődött.

Az IHS Markit elemzése szerint mindez azonban azt is jelenti, hogy a költségoldalon jelentkező inflációs nyomás eszkalálódása, amely a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban egyaránt tapasztalható, a működési költségek legmeredekebb emelkedését okozta a mérések csaknem negyedszázaddal ezelőtti kezdete óta a brit gazdaság magánszektorában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!