Truman-Reagan Szabadság Érdeméremmel tüntették ki Washingtonban Joachim Gauck volt német államfőt

Külföld, 2019.11.09

Truman-Reagan Szabadság Érdeméremmel tüntették ki Washingtonban Joachim Gauck volt német államfőt a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány gálaestjén, amelyet a berlini fal lebontásának 30. évfordulójára és a kommunizmus áldozataira emlékezve tartottak péntek este.

Marion Smith, az emlékalapítvány igazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy a berlini fal csaknem három évtizeden keresztül a megosztott Európa jelképe volt: elválasztotta a kommunista önkényuralom alatt élőket és a szabad nemzeteket egymástól. "A rabul ejtett nemzetek népei és a zsarnokság ellen fáradhatatlanul fellépő disszidensek bátorsága azonban lassanként elmállasztotta a vasfüggönyt" - fogalmazott Smith.

Az alapítvány igazgatója hangsúlyozta: a szabadság iránti vágy olthatatlan, és ez hozta el az európai kommunizmus összeomlását és Németország történelmi újraegyesítését is.

Joachim Gauckot, Németország 2012 és 2017 közötti államfőjét a konzervatív Heritage Alapítvány munkatársa, Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány létrehozója és elnöke méltatta.

Válaszában a rostocki születésű Gauck hangsúlyozta: "mi, németek mindig hálásak leszünk az amerikaiaknak és európai szövetségeseiknek azért, hogy 1945-ben megszabadítottak bennünket a nemzetiszocializmustól". A német politikus felidézte édesapja életét, akit a gulágba, azaz szovjet munkatáborba hurcoltak el, csupán azért, mert egy nyugati újság volt nála, és felidézte a szocialista országok akkori életét is. "Hiányzott a szabadság, az életminőség nagyon gyönge volt, a templom volt az egyetlen hely, ahol lelki békességre lelhettünk, pedig az egyházat is üldözték" - mondta el a valaha lelkészként tevékenykedő, később államfővé választott Joachim Gauck.

Mint mondta: akkor lett igazán optimista, amikor Ronald Reagan amerikai elnök 1987-ben az akkori Nyugat-Berlinben tartott beszédében a berlini falra utalva azt üzente Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió vezetőjének, hogy "bontsa le ezt a falat!".

"Reagan jó időben volt jó helyen és jó szavakat mondott ki" - szögezte le Joachim Gauck. Egyúttal euforikusnak nevezte azt az időszakot, amikor lebontották a berlini falat, majd újraegyesülhetett a kettévágott Németország is. "Ez az idősebb Bush elnöknek és európai barátainknak, valamint egykori ellenségeinknek is köszönhető" - mondta a volt német államfő.

"Antikommunista vagyok, mert megéltem a kommunista diktatúrát, és ezért támogatom most azokat, akik még mindig szenvednek a kommunizmustól szerte a világban. Nem szabad megfeledkeznünk róluk" - hangoztatta a mai Hongkongot az egykori Nyugat-Berlinhez hasonlítva Joachim Gauck.

A kitüntetést, amellyel az alapítvány elismerte Gauck bátorságát, kitartását és egész munkásságát, korábban mások mellett Vaira Vike-Freiberga lett államfő, Szent II. János Pál pápa, Václav Havel cseh államfő, Orbán Viktor magyar kormányfő és Tom Lantos magyar születésű amerikai politikus is megkapta.

Joachim Gauckot, valamint a berlini fal lebontására és a kommunizmus áldozataira emlékezőket Mike Pence alelnök levélben köszöntötte.

Pénteken a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa egész napos konferenciát szervezett Washingtonban. Csütörtökön este a Fehér Házban Donald Trump fogadta Marion Smith igazgatót és a vele lévő üldözötteket, akik Vietnamból, Kubából, Venezuelából, Észak-Koreából érkeztek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!