Trump-béketerv - Ankara: a terv "megöli" a kétállami megoldást

Külföld, 2020.01.28

"Megöli" a palesztinok és az izraeliek közötti kétállami megoldást a béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be kedden a washingtoni Fehér Házban - vélekedett reagálásában a török külügyminisztérium.

A tárca közleményben kijelentette: Trump terve "halva született". Egyúttal leszögezték: ez a terv annexiós terv, amelynek az a célja, hogy "elbitorolja Palesztina földjeit". "Palesztina népe és földje pénzzel nem megvásárolható" - nyomatékosították.

A minisztérium aláhúzta, hogy Jeruzsálem "vörös vonal" Ankara számára. Jelezték: nem engedélyezik azokat a lépéseket, amelyek az Izrael által elkövetett megszállás és üldöztetés legitimációjára irányulnak. "Törökország mindig a testvéri palesztin nép oldalán fog állni" - fogalmaztak. Hozzátették: továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Palesztina földje egy független Palesztina legyen.

A török külügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy nem támogatnak semmilyen tervet, amelyet a palesztinok nem fogadnak el. "Anélkül, hogy a megszálló politika véget érne, nem lesz béke a Közel-Keleten" - zárta közleményét a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!