Trump-béketerv - Erdogan: elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adnák

Külföld, 2020.01.29

Teljesen elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná az a közel-keleti béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában - nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

Jeruzsálem a muszlimok szent városa is - mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb "kész helyzeteket" igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy "a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást". Leszögezte: ha némely arab ország "hátat is fordít", Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

Trump kedden először azt közölte, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az amerikai elnök által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington egyúttal elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei.

Erdogan jelezte: jövő héten lesz az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozója Szaúd-Arábiában, ahol Törökország is képviseltetni fogja magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!