Trump és a Republikánus Párt 210 millió dollárnyi adományt gyűjtött augusztusban

Külföld, 2020.09.10

Donald Trump amerikai elnök és a Republikánus Párt 210 millió dollárnyi (csaknem 64 milliárd forint) adományt gyűjtött augusztusban - jelentette be az elnök újraválasztási kampánystábja szerdán.

Az összeg 155 millió dollárral (47 milliárd forint) kevesebb, mint amennyit a republikánus elnök demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt és a Demokrata Párt szerzett a múlt hónapban. A demokraták a múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy augusztusban 365 millió dollár (111 milliárd forint) gyűlt össze a kampányszámlán.

Sem a republikánusok, sem a demokraták nem közölték, hogy összesen mennyi készpénz áll a rendelkezésükre a kampányhoz. A Politico című lap vélelmezése szerint azonban Biden és a demokraták augusztusi rekordösszege valószínűleg jelentős mértékben csökkentette a Trump és Biden közötti korábbi, óriási különbséget. Kora tavasszal a Trump-kampánystáb azt jelentette, hogy az elnök újraválasztására 1 milliárd dollárnyi (304 milliárd forint) készpénz áll rendelkezésre.

A Politico idézte az egyik nagy republikánus adományozót, Dan Eberhartot, akit meglepett a demokraták kampányára augusztusban felajánlott összeg nagysága.

"Erre nem is számítottam" - fogalmazott Eberhart, aki egy olajipari szolgáltatásokkal foglalkozó, denveri székhelyű vállalat elnök-vezérigazgatója. Hozzáfűzte azonban, hogy ez az adományozási trend még megfordulhat, s emlékeztetett rá: 2016-ban Trump úgy nyerte meg az elnökválasztást, hogy ellenfele, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nagyságrendekkel több kampányadományt gyűjtött, mint ő.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) az újraválasztására készülő Trump egyik legnagylelkűbb adományozójaként Stephen Schwarzmant, az ingatlanberuházásokkal, kockázatitőke-alapokkal, vállalati hitelkihelyezésekkel foglalkozó Blackstone Group elnök-vezérigazgatóját jelölte meg.

A Forbes listája szerint több mint 18 milliárd dolláros (csaknem 5500 milliárd forint) vagyonnal rendelkező Schwarzman a Wall Street legnagyobb kampánytámogatója. Egész életében republikánus volt, a 2018-as úgynevezett félidős választásokon megduplázta a republikánus jelölteknek nyújtott anyagi juttatásait, s az idén eddig 27 millió dollárral (8,2 milliárd forint) segítette a republikánus politikusokat.

Schwarzman nem kívánta kommentálni az NPR információit, és elhárított minden interjúkérést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!