TV műsor

Trump hárítani próbálja a migránsok rossz körülményei miatti demokrata támadásokat

Külföld, 2019.07.04

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésekben próbálta kivédeni szerdán demokrata párti politikusok támadásait a déli határokon át érkező illegális bevándorlók rossz elhelyezési körülményei miatt.

Az elnök szerdán több bejegyzést is szentelt a határvédelem és migránsközpontok ügyének, miután demokrata párti törvényhozók felháborodásuknak adtak hangot a belbiztonsági minisztérium egyik nyilvánosságra került belső jelentése miatt. A jelentés megállapítja, hogy a migránsok riasztó körülmények között élnek a szövetségi gyűjtőközpontokban.

Trump szerint a határvédelmi szervek munkatársai "nagyszerű munkát" végeznek. Mint fogalmazott: ezek az emberek "nem kórházi dolgozók, orvosok vagy nővérek. A problémát a demokraták könnyen kijavítható, rossz bevándorlási törvényei jelentik."

Egy másik mikroblog-bejegyzésében azt hangoztatta, hogy a túlzsúfolt központokban a migránsok még mindig "messze jobban és biztonságosabb körülmények között élnek, mint ahonnan jöttek". Majd így fogalmazott: "Ha az illegális migránsok boldogtalanok a sebtében felhúzott gyűjtőközpontokban uralkodó körülmények miatt, elég azt mondani nekik, hogy ne jöjjenek ide. Ezzel minden probléma megoldódna!"

"Mexikó sokkal jobb munkát végez a határon, mint a demokraták" - írta az elnök, utalva a mexikói kormányzat nemrég megszigorított határvédelmi és kitoloncolási rendelkezéseire. A mexikói hatóságok kedden például buszokkal szállítottak vissza a guatemalai határhoz több tucat illegális bevándorlót, akik lemondtak arról, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be az országban.

Az amerikai demokrata párti politikusoknak az Egyesült Államok elnöke azt tanácsolta: ha valóban meg akarják oldani a humanitárius válságot, akkor mondják meg a migránsoknak, hogy törvényes keretek között lépjenek be az országba. "Remélhetően már az érdemek alapján döntést hozó bevándorlási rendszer szerint" - fűzte hozzá.

A belbiztonsági minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra jelentését az amerikai-mexikói határon létrehozott befogadóközpontok állapotáról. A jelentés szerint a helyiségek túlzsúfoltak, az őrizetbe vett migránsok cellákhoz hasonlító szobákban élnek, nem jutnak meleg ételhez és zuhanyozási lehetőséghez. A központokban sok a gyermek, elsöprő többségük szülők, vagy kísérők nélkül érkezett a határra.

Demokrata párti politikusok, akik kedden a texasi Clintben kialakított központokban tettek látogatást, szerdán egymás után tettek felháborodott nyilatkozatokat. Joaquin Castro texasi demokrata párti képviselő sajtótájékoztatóján az emberi jogok tiszteletben tartását kérte számon a kormányzattól. Kamala Harris, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa a Twitteren "emberi jogi visszaéléseket" vetett a kormányzat szemére.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közleményben szólított fel a határőrizeti szervek (CBP) vezetőjének és több felső vezetőnek a lemondatására. Schumer a határvédelmiek egy zárt Facebook-csoportban közzétett, migránsokon gúnyolódó bejegyzései miatt háborodott fel. Az ügyben Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter szerdán vizsgálatot indíttatott.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!