Trump-Kim csúcstalálkozó - Kreml: megerősítést nyert, hogy csak politikai megoldás létezik

Külföld, 2018.06.13

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

"A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet" - mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten, és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott.

Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön fogadja Kim Jon Namot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (törvényhozás) elnökségének elnökét, aki a labdarúgó világbajnokság ünnepélyes megnyitójára érkezik az orosz fővárosba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a görög hivatali partnerével közösen tartott szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján hangot adott meggyőződésének, hogy a Koreai-félsziget összes problémája - beleérve a régió fokozatos atomfegyver-mentestését és a biztonsági garanciák nyújtását - nem oldható meg kétoldalú alapon, amerikai-észak-koreai formátumban. Hangsúlyozta, hogy Trump és Kim közvetlen kapcsolatfelvétele "megérdemli a támogatást".

Rámutatott, a Szingapúrban aláírt dokumentum csak egy keretmegállapodás, az észak-koreai nukleáris potenciálra vonatkozó részletek kidolgozása pedig nagyon sokáig tart majd. Lavrov reményét fejezte ki, hogy a tárgyalófeleknek lesz elég türelmük a munkához.

Lavrov szerint az a tény, hogy Trump bejelentette az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését, előre fogja mozdítani a rendezést a Koreai-félszigeten. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy miközben a sajtókommentárok egy része szerint Szingapúrban Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről született megállapodás, Phenjan, Moszkva és Peking mindig is azon az állásponton volt, hogy a folyamatot az egész Koreai-félszigetre ki kell terjeszteni.

"Mint láthatják, ez jelentős különbség" - mondta Lavrov, arra utalva, hogy az észak-koreai, az orosz és a kínai álláspont szerint a kommunista rezsim nukleáris eszközeinek leszerelésével együtt az amerikai atomfegyvereket is el kell távolítani a régióból.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az amerikai-észak-koreai csúcs nem jöhetett volna létre Oroszország és Kína kulcsfontosságú szerepe és álláspontja nélkül, amelyekre vélekedése szerint a jövőben is igény lesz. A politikus hangot adott meggyőződésének, hogy a békés rendezés optimalizálásában, a megállapodások végrehajtásának elérésében nagy jelentősége lesz a hathatalmi - az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán - közötti együttműködésnek.

Donald Trump amerikai elnök és a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással. Az általuk aláírt közös nyilatkozatban Phenjan a teljes atomfegyver-mentesítés, Washington pedig Észak-Koreának nyújtandó biztonsági garanciák mellett kötelezte el magát, egyelőre határidők és konkrétumok nélkül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!