Trump-Kim csúcstalálkozó - Párizs: vitathatatlan előrelépés, de az atommentesítés ellenőrzésre szorul

Külföld, 2018.06.13

Vitathatatlan előrelépésnek nevezte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri találkozóját a francia külügyminiszter, de az atommentesítésről szóló észak-koreai szándékot véleménye szerint "ellenőrizni kell".

"Attól a pillanattól kezdve, hogy az az Észak-Korea, amely a világbékét fenyegeti, egy csúcstalálkozó alatt arról dönt, hogy elindítja az atommentesítést, nagyon jó. De most ezt ellenőrizni kell, meg is kell valósítani" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian szerdán a CNews francia hírtelevíziónak adott interjúban.

A francia diplomácia vezetője arra emlékeztetett, hogy a múltban voltak már hasonló ígéretek Kim Dzsong Un apja részéről az atommentesítésre, de az soha nem valósult meg.

"Tehát most annál jobb, jó hír, vegyük annak, de tegyünk meg mindent azért, hogy az atommentesítés elve, amely ezen a csúcson hangsúlyt kapott, ténylegesen visszafordíthatatlan és ellenőrizhető legyen" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian szerint "meg kell konkrétan nézni", hogyan lehet az atommentesítést, a két Korea közötti közeledést és észak-koreai emberi jogok tiszteletben tartását elérni.

"Ne siessük el a dolgokat!" - figyelmeztetett a külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "egy nap különbséggel láthattuk Trump elnököt, amint bizonyos szempontból nekiesett a kanadai miniszterelnöknek, Justin Trudeau-nak, aki történelmi barátja, és azt látjuk, hogy Trump elnök szakít valamennyi szövetségesével a Québecben rendezett G7 csúcs után, majd másnap gyakorlatilag megöleli egy kommunista diktatúra diktátorát, amelyről még néhány nappal korábban azt állította, hogy teljesen szemben áll vele".

"Destabilizáló helyzetben vagyunk. Trump elnök úgy döntött, hogy fokozatosan felszámolja azokat az eszközöket, amelyek a második világháború után született multilateralizmust tartják össze. Amerika befelé fordul, hatalmi erődítményébe. Ez instabilitáshoz és a veszélyek fokozódásához vezet a világban" - mondta a francia külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!