Trump-Kim csúcstalálkozó - Prága pozitívan ítéli meg a csúcsot

Külföld, 2018.06.12

Andrej Babis cseh miniszterelnök pozitívan értékeli az amerikai elnök és az észak-koreai vezető csúcstalálkozóját, és azt reméli, hogy a régióban csökkenni fog a háború kirobbanásának kockázata. A cseh külügyminisztérium nyilatkozatban üdvözölte Donald Trump és Kim Dzsung Un találkozójának eredményeit.

A cseh kormányfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Donald Trump üzletember, ezért a problémák megoldására törekszik. "Amennyiben ez sikerül, és ez a nem demokratikus rendszer lemond az atomfegyverekről, az nagy siker lesz" - tette hozzá.

Úgy vélte: minden bírálat ellenére pozitív dolog, hogy az amerikai elnök még egy ilyen rendszer vezetőjével is leült tárgyalni. "Úgy gondolom, hogy ez pozitív dolog. Reméljük, hogy sikerül megoldani a régió történelmi problémáját, és a háborús veszély elhárul. Nagy kár, hogy a múltban nem így oldottuk meg más diktátorok problémáját, és nem igyekeztünk beavatkozások helyett tárgyalásokkal rendezni a helyzetet" - fejtette ki a politikus a közszolgálati cseh televízióban.

A prágai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta: "Csehország üdvözli az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó eredményeit, és azt, hogy mindkét fél kifejezte igyekezetét a kétoldalú kapcsolatok javítására és a tartós béke megteremtésére a Koreai-félszigeten. Üdvözöljük Észak-Korea kötelezettségvállalását, hogy lépéseket tesz a teljes nukleáris leszerelés érdekében".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!