Tusványos - Az ukrajnai háború hatásait és Európa jövőjét elemezték a szabadegyetem több pódiumbeszélgetésének előadói - ÖSSZEFOGLALÓ

Külföld, 2022.07.20

Az ukrajnai háború hatásait, Európa jövőjét és a magyar nemzetpolitika eredményeit elemezték szerdán Tusnádfürdőn a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) hivatalos megnyitójának és több pódiumbeszélgetésének előadói.

Az Európa jövőjéről rendezett fórumon Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország fontosnak tartja az Európai Unió egységének megőrzését, ugyanakkor téves döntésnek tartja, hogy az Európai Unió az energiára is kiterjesztette az Oroszországgal szembeni szankciókat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Európa jól vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, de a háború következményei miatt elveszítheti versenyképességét, a szankciók kiterjesztése az energiára ugyanis egyáltalán nem, vagy alig fáj Oroszországnak, Európa gazdaságát azonban rövid távon térdre kényszerítheti.

Az EU az újjáépítésben is segítséget ígért Ukrajnának, de ha az energiaválsággal szétveri a gazdaságot és politikai instabilitást idéz elő, nem lesz olyan állapotban, hogy bárkinek segíteni tudjon - mutatott rá a miniszter.

Schiffer András ügyvéd úgy vélekedett: Európa nem lehet játékszere sem a tengeren túli nagyvállalati érdekeknek, sem Moszkva birodalomépítő érdekeinek, Közép-Európa országainak össze kell fogniuk és óvakodniuk kell attól, hogy egymás ellen fordítsák őket.

A szakmai közéleti programok szerdai megnyitóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára leszögezte: a magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy "Ne bántsd a magyart".

"Semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpátalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek" - fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János egy későbbi, a Cselekvő nemzet tematikus évről szervezett pódiumbeszélgetésen rámutatott: az ukrajnai háború körülményei között a nemzetpolitikában most nem az új fejlesztési irányokról, hanem az eddig elért eredmények megőrzéséről kell gondolkodni. Mint elmondta: az elmúlt időszakban a nemzetpolitikában Tusványostól Tusványosig számolták az éveket, és a szabadegyetemen folytatott tanácskozások irányt szabtak, de amióta a világ belecsúszott a háborúba nem az a cél, hogy meghatározzák a következő évek fejlesztési irányait, hanem hogy miként tudják a közösségeket, a kiépített intézményrendszert megőrizni, a megkezdett projekteket befejezni.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Tusványos egyik alapítója a háború és Közép- és Kelet-Európa viszonyáról tartott beszélgetésen azt mondta: az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak. Az Európa feje fölött gyülekező sötét fellegek - az euróárfolyam, az infláció, az energiaárak emelkedése - közepette szerinte Közép-Európa országai - benne például a magyar-lengyel kapcsolatok is - nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek, és közösen képviselik érdekeiket.

A Tusványoson külön pódiumbeszélgetést is szenteltek a lengyel-magyar barátságnak. A rendezvény résztvevőinek az volt a véleményük: az ukrajnai háború ugyan próbára tette Magyarország és Lengyelország kapcsolatait, de nincsen stratégiai ellentét a két ország között.

Jerzy Snopek, Lengyelország korábbi budapesti nagykövete úgy vélte: a lengyel-magyar barátság olyan régi és olyan mély társadalmi beágyazottságú, hogy mindenféle politikai konjunktúra fölött áll. Szerinte a két ország stratégiai céljai között sincsenek különbözőségek.

A Tusványos szakmai, közéleti programjainak nyitónapján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával működő Kárpát-haza Vándorbölcső Programot ismertették a székelyföldi szervezők és olyan nagycsaládosok, akik már haszonélvezői voltak a programnak. A táborban adtak át egy vándorbölcsőt egy ötödik gyermekét váró csíkcsekefalvi családnak.

A "Van, ami örök" mottóval megszervezett 31. Tusványoson a hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!