Tusványos - Egy pódiumbeszélgetés résztvevői szerint nincs stratégiai nézetkülönbség Magyarország és Lengyelország között

Külföld, 2022.07.20

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szerda délutáni pódiumbeszélgetésének lengyel és magyar résztvevői megerősítették: az ukrajnai háború ugyan próbára tette Magyarország és Lengyelország kapcsolatait, de nincsen stratégiai ellentét a két ország között.

Jerzy Snopek, Lengyelország korábbi budapesti nagykövete úgy vélte: a lengyel-magyar barátság olyan régi és olyan mély a társadalmi beágyazottsága, hogy mindenféle politikai konjunktúra fölött áll. Szerinte a két ország stratégiai céljai között sincsenek különbözőségek. "Csupán azt látjuk másképpen, hogy milyen módszerekkel és milyen áron kell ezeket a célokat elérni" - jelentette ki a volt nagykövet.

Elmondta, Lengyelország azon az állásponton van, hogy ez a háború nem végződhet Oroszország győzelmével. Ezért a lengyel vezetők egész Európát bejárták, hogy az Oroszország elleni szankciók elfogadására bátorítsák az országokat. Azt pedig, hogy Magyarország nem tartotta jónak a szankciópolitikát, szinte Lengyelország elárulásának tekintették. Szerinte nem lett volna szabad rossz szándékot feltételezni a magyar álláspont mögött, és a barátságnak a bizalomban kellett volna megnyilvánulnia.

Michal Kwilecki, a Wroclawi Magyar-Lengyel Baráti Társaság vezetőségi tagja úgy vélte, a lengyelek romantikusan, a magyarok pragmatikusan viszonyultak az ukrajnai háborúhoz. Maga is úgy látta, hogy meg kell állítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és el kell érni, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Ehhez azonban az Oroszország elleni gazdasági szankciókat nem tartotta megfelelő eszköznek.

Rosonczy-Kovács Mihály, a Waclaw Felczak Alapítvány kurátora úgy vélte: a magyar és a lengyel geopolitikai helyzet különbözik, ezért a geopolitikai kihívásokra adott válaszok is különbözhetnek. A közép-európai országoknak azonban együtt kell működniük, ha nem akarnak a nagyhatalmak játékszereivé válni. Megállapította: Magyarországnak és Lengyelországnak a 2015 utáni szoros együttműködés éveiben lehetősége lett volna arra, hogy megvitassa egymással a két ország eltérő viszonyulását Oroszországhoz. Szerinte részben azért lehetett most éket verni a két ország közé, mert elmulasztották a kellemetlen kérdésekről a beszélgetést a megfelelő időben. Tanulságként fogalmazta meg, hogy az országok közötti párbeszédnek a kényes kérdéseket sem kell kerülnie.

Massimiliano Ferrari milánói nemzetközi politikai szakértő a nagyhatalmak aknamunkájának tulajdonította, hogy az ukrajnai háború miatt megpróbálták egymásnak ugrasztani a visegrádi együttműködés országait.

A beszélgetést moderáló Szesztay Ádám, Magyarország wroclawi konzulja megállapította: a magyarok és a lengyelek ugyanazon az oldalon állnak, de a látszat néha mást mutat. A diplomata Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét idézve jelentette ki: a háború nem temetheti maga alá a lengyel magyar barátságot.

A magyar-lengyel barátságot ápoló Waclaw Felczak Alapítvány évek óta szervez programokat Tusványoson. Az idei szabadegyetem és diáktábor egyik meghívott előadója Andrzej Zybertowicz, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tanácsadója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!