Tűz ütött ki a gyulafehérvári római katolikus teológia melléképületében

Külföld, 2022.02.28

Tűz ütött ki hétfő délután a gyulafehérvári római katolikus papnevelő intézet egyik melléképületében.

A Fehér megyei tűzoltóság szóvivője, Radu Botezan az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a lángok a papnevelő intézet hőközpontjában csaptak fel, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy átterjedjenek a szomszédos Batthyáneum könyvtár épületére. A szóvivő hozzátette: a tüzet sikerült lokalizálni.

A szóvivő arra is kitért, hogy a tűzoltóságot a Batthyáneum könyvtárhoz riasztották, mert a bejelentést tevők azt hitték, hogy a könyvtár melléképülete gyúlt ki. A könyvtárnak az egykori trinitárius templom ad otthont, a papnevelde viszont a templom melletti egykori rendházban működik.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A visszaszolgáltatást azonban több mint két évtizedes pereskedés után a román legfelsőbb bíróság tavaly jogerősen elutasította. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust - amelyet borjúbőrből készült pergamenre írtak, arany tintával - 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!