Ügyészségi vizsgálatot kértek Romániában a kiskorúakat beszervező szekusok ügyében

Külföld, 2021.05.27

A katonai ügyészségtől kért bűnvádi kivizsgálást Romániában a Securitate (a volt kommunista titkosszolgálat) Levéltárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) a kiskorúakat beszervező, az egykori Securitaténál, illetve Milíciánál (a korabeli rendőrségnél) dolgozó volt tisztek ügyében - közölte honlapján csütörtökön az átvilágítási testület.

A CNSAS szerint elévülhetetlen emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el azok a szekusok és milicisták, akik - főleg a kommunista diktatúra utolsó két évtizedében - több ezer 18 év alatti diákot kényszerítettek arra, hogy környezetükről jelentsenek.

A CNSAS átadta a legfőbb ügyészség katonai részlegének a kiskorúakat beszervező tisztekről levéltárakban talált bizonyítékokat: egyelőre a Securitate 43 volt tiszt levéltári anyagait juttatta el, akik 696 iskolás diákot kényszerített besúgásra a kommunizmus első éveiben.

A közlemény azzal indokolja az ügy nyilvánosság elé tárását és a bűnvádi elszámoltatás szükségességét, hogy sokakat érintő, rendszerszintű visszaélésekről van szó, amelyeket olyan állami szervek követtek el, amelyeknek törvényi kötelességük lett volna az alkotmány és a polgári jogok védelme.

Csendes László, a CNSAS tagja és egykori elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: nem minden megyéből kerültek elő az iratok, de így is már több száz, kiskorúakat beszervező szekust azonosítottak, áldozataik száma pedig több ezerre, akár tízezres nagyságrendűre becsülhető.

"A jövőt mérgezték meg a szekusok annak idején" - mondta Csendes László, arra utalva, hogy az akkori gyermekeknek ma 40-50 éves, adott esetben felelős pozíciót betöltő felnőttekként kell lelkiismeretük vagy akár a nyilvánosság előtt számot adniuk besúgói múltjukról.

Tizenéves gyerekeket szülői jóváhagyás nélkül nem hogy beszervezni, de kihallgatni sem lett volna szabad, ez akkor is törvénytelen és alkotmánysértő volt, a megfélemlített gyerekek tehát egyértelműen áldozatok voltak - szögezte le. Hozzátette: másfelől sok olyan eset is van, amikor a Securitatéval felnőtt korukban együttműködő besúgókról derült ki, hogy már gyermekkorukban beszervezték őket.

Csendes László szerint a katonai ügyészségnek nemcsak az egyes szekusok büntetőjogi felelősségét kellene kivizsgálni, hanem arra is fényt kellene deríteni, hogy honnan indult, ki a felelős azért, hogy Romániában évtizedeken keresztül gyermekeket kényszerítettek besúgásra a kommunizmus idején.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!