Új főparancsnok a Scotland Yard élén

Külföld, 2022.07.08

Sir Mark Rawley személyében új főparancsnok áll péntektől a londoni rendőrség - közkeletű nevén a Scotland Yard - élén.

Sir Mark 2014 és 2018 között a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka volt, távozása után az üzleti szektorban dolgozott, most pedig az eddigi főparancsnok, Cressida Dick utódjaként került a londoni rendőrség főparancsnoki tisztségébe.

A Scotland Yard a világ egyik leghíresebb, számos irodalmi alkotásban és filmben is megörökített rendőrsége, mindenkori vezetője hagyományosan a legmagasabb rangú rendőrtiszt Nagy-Britanniában.

Rawley-t II. Erzsébet királynő nevezte ki a Scotland Yard - hivatalos nevén a Metropolitan Police - élére Priti Patel belügyminiszter és Sadiq Khan londoni polgármester ajánlása alapján.

Elődje, Cressida Dick még februárban mondott le, miután Sadiq Khan az utóbbi időszakban kipattant botrányok nyomán megvonta tőle bizalmát.

Cressida Dick a Metropolitan Police 192 éves történetében az első női főparancsnok volt.

Távozásának egyik közvetlen előzménye a közelmúlt legtraumatikusabb nagy-britanniai bűncselekménye volt, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt.

A bűncselekmény elkövetője, Wayne Couzens, a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elitalakulatának tagjaként tavaly március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.

Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.

A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta.

A londoni rendőrség történetében példátlan bűncselekmény országszerte hatalmas felháborodást és megdöbbenést keltett.

Couzenst a londoni büntetőbíróság tavaly szeptemberben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.

A Scotland Yardot a gyilkossági ügytől függetlensül is súlyos bírálatok érték, miután a testület felügyeleti hatósága által elvégzett, panaszbejelentésekre alapozódó vizsgálat számos esetben rasszista, diszkriminatív, homofób megnyilvánulásokat, szexuális zaklatásokat, bűncselekmények áldozatait sértő üzenetváltásokat tárt fel a rendőri állományon belül.

Sadiq Khan az új főparancsnok pénteki kinevezéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: ezek az "elborzasztó botrányok" nem csupán mélyen gyökerező problémákat tártak fel a londoni rendőrségen belül, de hozzájárultak a Scotland Yarddal szembeni bizalmi válság kialakulásához is.

A londoni polgármester közölte: Rawley kötelezettséget vállalt arra, hogy reformokat hajt végre és robusztus tervezetet dolgoz ki a bizalom helyreállítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!