Új nemzeti integrációs akciótervet készít a német kormány

Külföld, 2018.06.13

Új nemzeti integrációs akcióterv kidolgozásába kezd a német kormány - jelentették be szerdán Berlinben a szövetségi kormány és a bevándorlók szervezeteinek informális fóruma, az úgynevezett integrációs csúcstalálkozó után.

Angela Merkel kancellár a 2006 óta működő fórum 10. tanácskozása után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy 20 százalékos az úgynevezett migrációs hátterű - bevándorló vagy bevándorló családból származó - emberek aránya a német társadalomban. Hozzátette, hogy az utóbbi években érkezett sok menekült révén a már régebben Németországban élő migrációs hétterű emberek "nyomás alá kerültek". Nem szabad őket szem elől téveszteni, és az újonnan érkezettekre is figyelmi kell, ezért át kell dolgozni a leguóbbi, 2012-ben elfogadott integrációs akciótervet - mondta.

A legfontosabb egyenlő esélyt biztosítani mindenkinek a lehető legszélesebb értelemben vett társadalmi részvételre. Így például el kell érni, hogy az álláspályázatokon ne számítson, hogy idegen hangzású neve van-e egy jelentkezőnek - fejtette ki a kancellár.

Aláhúzta, hogy a társadalomnak meg kell őriznie a "tartását". Az emberi méltóság és szabadság, a jogállam, a nemi egyenjogúság tisztelete mind olyan érték, amelyekből nem lehet engedni - mondta Angela Merkel.

"A világra nyitott és sokszínű Németországot akarunk", amihez elengedhetetlen a szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedés tisztelete, függetlenül a származástól vagy attól, hogy mennyi időre szól a tartózkodási engedély - húzta alá a kancellár.

Anette Widmann-Mauz, a kancellária társadalmi integrációs ügyekért és a menekültügyért felelős államminisztere kiemelte, hogy az új akciótervben össze kell rendezni a szövetségi kormány valamennyi tevékenységét, kezdeményezését és elképzelését, a menedékkérőkre, menekültekre és a migrációs hátterű emberekre vonatkozó programokat egyaránt.

"Meg kell erősítenünk az összetartást, hogy kifogjuk a szelet a populisták és mindazok vitorlájából, akik uszító lózungjaikkal megmérgezik a társadalmi légkört" - fogalmazott a politikus.

A migrációs hátterű emberek képviseletében Ferda Ataman, az Új Német Szervezetek (Neue Deutsche Organisationen - NDO) szóvivője kiemelte, hogy Németország mindig is "bevándorlóország" volt, és nem a 2015-ben elmélyült migrációs válság révén vált azzá.

Így amikor most a idegenek túlzottnak tartott térnyerésére és a német kultúra vélelmezett elvesztésére, az úgynevezett túlidegenedésre (Überfremdung) vonatkozó félelmekre figyelmeztetnek a politikában, akkor "kirekesztenek nagyon sok embert, akik a hazájuknak tartják Németországot".

A menedékkérők, menekültek által elsajátítandó tudással, a nyelvvel, értékekkel és kultúrával kapcsolatos vitában is megjelennek kirekesztő, sértő elemek, a megszólalók nem ritkán azt a látszatot keltik, mintha a menedékkérők, menekültek és a Németországban élő más bevándorlók egyáltalán nem azonosulnának az országgal és a társadalommal - tette hozzá Ferda Ataman.

A többi között kiemelte: valamennyi politikai erőnek egyértelműen el kell ismernie, hogy a sokszínűség adottság, megváltoztathatatlan tény Németországban.

Az integrációs csúcstalálkozókon eddig rendre részt vett az éppen hivatalban lévő belügyminiszter. A tárca jelenlegi vezetője, Horst Seehofer lemondta részvételét a tanácskozáson, tiltakozásképpen Ferda Ataman egy cikke miatt, amelyben az NDO szóvivője bírálta a miniszternek a szülőfölddel kapcsolatos felfogását. Angela Merkel a védelmébe vette Horst Seehofert, kiemelte, hogy a szövetségi kormány nem a "kirekesztés eszközeként" használja a szülőföld fogalmát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!