Új polgármestere van Belgrádnak

Külföld, 2018.06.07

A párton kívüli Zoran Radojicic sebészt választotta meg csütörtökön Belgrád új polgármesterévé a szerb főváros képviselőtestülete, az egyik fővárosi gyermekklinika igazgatóját a legnagyobb politikai erő, a Szerb Haladó Párt (SNS) javasolta a posztra.

A március 4-i belgrádi önkormányzati választáson az Aleksandar Vucic vezette SNS elsöprő győzelmet aratott, így a 110 tagú városi képviselő-testületbe 64 politikusuk került be. A koalíciós tárgyalásokat követően a Szerbiai Szocialista Párt is csatlakozott hozzájuk, így összesen 72 tagú koalíció irányítja a fővárosi közgyűlést.

Az 55 éves Zoran Radojicic az SNS listájának első helyén szerepelt ugyan, ennek ellenére sokáig arról lehetett olvasni a belgrádi sajtóban, hogy nem ő lesz a szerb főváros új polgármestere. A három hónapig tartó bizonytalanságnak a győztes párt csak néhány nappal ezelőtt vetett véget, amikor nyilvánosságra hozta, mégis a gyermeksebészt jelöli a posztra.

A szerb közszolgálati televízió beszámolója szerint csütörtökön, öt órás vita után a 110 tagú képviselő-testület 67 tagja szavazott igennel az új polgármester megválasztására, valamint megválasztották a polgármester helyetteseit és a városvezetés többi tagját.

Radojicic kijelentette, hogy a következő négy évben azon dolgozik majd, hogy Belgrádot modern európai fővárossá tegye. A következő évek legfontosabb projektjeként pedig a belgrádi metró kiépítését nevezte meg.

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke, Nebojsa Marjanovic, aki az SNS listáján bekerült a belgrádi vezetésbe, a sajtónak korábban elmondta: kezdeményezni fogja, hogy egész alakos szobrot emeljenek Hunyadi Jánosnak az egykori nándorfehérvári várban, a Kalemegdanon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!