Új vezetőket nevezett ki a román államfő a vádhatóságok élére

Külföld, 2020.02.20

Új vezetőket nevezett ki Klaus Iohannis román államfő az utóbbi időben ügyvivők által irányított legfontosabb vádhatóságok élére csütörtökön, annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter három jelöltje közül kettő nem kapta meg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ajánlását.

Gabriela Scutea a legfőbb ügyészség, Crin Bologa a korrupcióellenes ügyészség (DNA), Giorgiana Hosu pedig a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetésére kapott hároméves megbízatást. Közülük csak Bologa kinevezését támogatta a bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő CSM, a másik két jelölt vezetői alkalmasságát megkérdőjelezte.

A DIICOT-nak 2019 októbere, a legfőbb ügyészségnek 2019 áprilisa, a DNA-nak pedig 2018 júliusa óta ideiglenes vezetője volt.

Bukarestben tavaly novemberben került kormányra a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL). Korábban a jobboldali államfő és baloldali kormány közötti feszültség akadályozta azt, hogy olyan vezetők kerüljenek a vádhatóságok élére, akiket mindkét fél támogat.

Az ügyészségi vezetői tisztségek a 2019 őszéig kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali elnök közötti konfliktus örökös ütközőzónájának számítottak. A PSD egyik presztízsgyőzelmeként ünnepelte 2018-ban, hogy - az alkotmánybíróság támogatásával - sikerült rákényszerítenie Iohannist: mentse fel Laura Codruta Kövesit, a vezető politikusok százait rács mögé juttató DNA főügyészét, akit a PSD túlkapásokkal és visszaélésekkel vádolt.

A korábbi szociáldemokrata kormány igazságügyi minisztere Augustin Lazar akkori legfőbb ügyész ellen is támadást indított, de őt nem sikerült eltávolítania: a poszt tavaly tavasszal Lazar második hároméves mandátumának lejártával üresedett meg.

A PSD-kormánynak azt sem sikerült kikényszerítenie, hogy az államfő kinevezze a DNA élére az akkori igazságügyi miniszter jelöltjét.

Catalin Predoiu, a mostani PNL-kormány igazságügyi minisztere a három tisztségre kiírt versenyvizsga nyomán nevezte meg jelöltjeit.

Ludovic Orban ügyvivő kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a jelölteket "pártatlan, objektív" eljárás alapján választották ki, a CSM véleményezését pedig az államfőnek nem kötelező figyelembe vennie. Orban felidézte: az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruta Kövesi sem kapta meg a CSM támogatását, sem akkor, amikor Románia legfőbb ügyészévé, sem akkor, amikor a DNA főügyészévé nevezték ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!